Ensi vuonna monelta voi loppua ruoka

5.5. 2:00

Maaseudun Tulevaisuus toteaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut maailman ruokamarkkinat sekaisin.

”Kukaan ei tiedä, kuinka paljon viljajätti Ukraina pystyy näinä aikoina tuottamaan ja viemään maailmanmarkkinoille. – – Suomesta ruoka ei tänä vuonna lopu, mutta hintojen nousu on poikkeuksellisen nopeaa. Sen sijaan ensi vuodesta on tulossa vaikea sekä kansainvälisillä markkinoilla että Suomessa.”

”Yhdessä lannoitteiden hinnan rajun nousun ja saatavuusongelmien kanssa maatalouden tuotantopanosten kallistuminen jatkuu historiallisen kovana. – – Sotasanktioiden kohteeksi joutuneen Venäjän ajautuessa yhä syvemmin syrjään maailmankaupasta lannoitteiden saatavuus ja tuontienergian hinta Euroopassa aiheuttavat vakavan riskin ruokajärjestelmälle. Vielä pahemmin kriisi koskee kehittyviä maita, joissa ruokaan ei ole varaa enää tänäkään vuonna. Ensi vuosi on kaiken todennäköisyyden mukaan jo useille maille katastrofaalinen.”

”Vaikka ruokakriisi myös Suomessa tunnistetaan ja tunnustetaan, ennätysmäisen hyvin kannattavan kaupan muulle ketjulle maksama osuus ei vieläkään riitä kattamaan kohonneita kustannuksia.”

”Edessä oleva satokausi merkitsee paljon koko suomalaiselle ruokaketjulle. Hyvä sato saattaa pelastaa paljon. Silti energian ja lannoitteiden hinnat pysyvät korkeina. Heikosta kannattavuudesta kärsivien tilojen on niitä syksyllä vaikea ostaa. Tämä puolestaan näkyy ensi vuonna tuotannon alenemisena.”

”Kun samoin käy kaikkialla Euroopassa, ruokakriisi näkyy myös meillä. Hintojen nousun lisäksi osasta tuotteista voi tulla jopa pulaa.”

Ilkka-Pohjalainen kommentoi Suomen putoamista lehdistönvapausindeksissä sijalta kaksi sijalle viisi.

”Edellämme ovat Norja, Tanska ja Ruotsi sekä jättiloikan ottanut Viro. Meidän ei tarvitse hävetä maita, joita edellemme päästimme, mutta koska liikkeen suunta on selvä, pitää uskaltaa miettiä sitä, missä on syy.”

”Vapaan median tehtävä on kaivaa salaisuuksia esiin ja osallistua näin avoimen yhteiskunnan kehittämiseen. Moniäänisyys taas pitää yhteiskunnallista keskustelua yllä. Median keskittyminen mahdollistaa sen ohjailun niin, että väärä tai yksipuolinen uutisointi lisää rauhattomuutta. Se taas tarjoaa poliittisille päättäjille tekosyyn rajoittaa median toimintaa.”

”Valtiojohtoisen median vaaroista voi oppia seuraamalla esimerkiksi Venäjän ja Kiinan tapahtumia.”

”Venäjästä, Kiinasta ja kahtiajakautuneesta Yhdysvalloista ei auta nyt ottaa mallia. On mieluummin korjattava suuntaa ja otettava Norja ja Tanska kiinni.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide