Ehdotin harvennettua nurmikon leikkuuta – turhaan

Kaupunkien ja kerrostalojen viheralueet antavat suuria mahdollisuuksia parannukseen.

Luontokadon eteneminen muuttaa suhtautumista viheralueiden hoitamiseen.

6.5. 2:00

Olen havainnut saman kuin Antti Koli (HS Mielipide 4.5.). Kaupungin ja kerrostalojen nurmikoiden kaiken elollisen tappava tehokas hoito jatkuu vuodesta toiseen huolimatta kaiken aikaa lisääntyvästä tiedosta: luontokato etenee, ja hyönteiset vähenevät hälyttävästi.

Yritin omalla asuinalueellamme ehdottaa harvennettua nurmikon leikkuuta viime kesänä. Huoltomies leikkurin päältä vastasi, että asukkaat vaativat siistiä. Kuuman kesän seurauksena isoja osia nyrhitystä nurmikosta oli kesän lopulla kuollut kuivan savikuoren päältä.

Isännöitsijätoimistosta vastattiin lyhyesti, että taloyhtiössä noudatetaan RYL 2009 -ohjeita. Keskustelu päättyi siihen. RYL:n – rakentamisen yleiset laatuvaatimukset – takana oleva organisaatio ei ole ilmeisesti antanut vuosikymmenten aikana kertyneen tiedon häiritä ohjeistoaan.

Luontokato mainitaan ihmiskunnan uhista suurimmaksi. Kaupunkien ja kerrostalojen viheralueet antavat suuria mahdollisuuksia parannukseen. Toivoa antavia uutisia on saatu muun muassa Pariisista, jossa viherrakentamista on lisätty keskellä kaupunkia. Olisiko aika päivittää RYL:n ohjeita huomioimaan aivan toisen kokoluokan asioita kuin nurmikon niin sanottu siisteys?

Leena Laurila

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide