Nimimerkki Nepsy-lapsen äiti kirjoitti (HS Mielipide 22.4.) iltapäivätoiminnasta ja sen tärkeydestä erityislasten huoltajille. Kiitämme arvokkaasta palautteesta.
Perusopetuksen iltapäivätoiminta järjestetään ryhmämuotoisena toimintana pääsääntöisesti koulupäivän jälkeen koulutiloissa tai sen välittömässä läheisyydessä. Kaikki 1.-2.-luokkalaiset lapset voivat hakea toimintaan.
Koulupäivän tapaista struktuuria ja luokkamuotoista pienryhmää ei iltapäivään suoraan siirry, koska kyse on vapaa-ajan toiminnasta. Iltapäivätoiminta tarjoaa kaikille osallistujille monipuolista toimintaa, jossa pyritään ottamaan kaikkien lasten tarpeet huomioon.
Toimintaan osallistuu lapsia, joiden osalta mielekkään iltapäivän rakentumiseen täytyy erityisesti kiinnittää huomiota. Isossa ryhmässä toimiminen edellyttää ohjaajilta kykyä suunnitella ja ennakoida toimintaa niin, että eriyttämisen mahdollisuuksia löytyy ja pienemmissä ryhmissä toimiminen ulko- tai sisätoiminnassa mahdollistuu.
Yhteisesti sovitut toimintamallit perustuvat lapsen vahvuuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin sekä lapsen etuun ja tarpeisiin. Järjestämme iltapäivätoiminnan ohjaajille säännöllisesti erityistarpeisten lasten toiminnan ohjauksen tueksi täydennyskoulutusta pedagogisen osaamisen vahvistamiseksi.
Erityistarpeisen lapsen tukemiseksi tarvitaan usein myös eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta lapsille voidaan tarjota hänelle sopiva turvallinen toiminta. Luottamuksellinen yhteistyö huoltajien, opettajien ja sosiaalitoimen kanssa edistävät toimivien käytänteiden rakentumista.
Leena Palve-Kaunisto
palvelupäällikkö
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.