Uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetus voidaan yhdistää vain osittain

Opetuksen käytännön järjestelyihin vaikuttavat myös yhdenvertaisuuden periaate ja syrjinnän kielto.

13.5. 2:00

Marjaana Manninen ehdotti (HS Mielipide 3.5.) Helsingissä kokeiltua, kaikille yhteistä katsomusaineiden opetusta ratkaisuksi katsomusopetuksen järjestämisen haasteisiin perusopetuksessa. Toisin kuin kirjoituksesta saattoi ymmärtää, perusopetuslaki ja opetussuunnitelmien perusteet eivät nykyisellään mahdollista katsomusaineiden yhdistämistä kokonaan yhteiseksi katsomusopetukseksi. Tämän ovat todenneet myös laillisuusvalvojat ratkaisuissaan.

Perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteissa (2014) määritellään tavoitteet ja oppisisällöt eri katsomusaineille. Uskonnon eri oppimäärillä ja elämänkatsomustiedolla on erilaiset opetussuunnitelmat, vaikka niissä joitakin yhteisiä aiheita onkin. Oppilaalla on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen oman katsomusaineensa oppimäärän mukaisesti. Opettajalla tulee olla kunkin opetettavan aineen tai sen oppimäärän opettamiseen vaadittava kelpoisuus.

Opetuksen käytännön järjestelyihin vaikuttavat myös yhdenvertaisuuden periaate ja syrjinnän kielto. Siksi uskonnon, sen eri oppimäärien ja elämänkatsomustiedon opetus voidaan järjestää yhteisopetuksena vain rajatuilta osin.

Opetushallitus on ohjeistanut kouluja katsomusaineiden opetuksen järjestämisessä sekä toteuttanut yhteisopettajuuteen liittyvän kehittämishankkeen. Opetussuunnitelmien perusteista poikkeaville opetuskokeiluille tulee hakea opetus- ja kulttuuriministeriön lupa. Tällaista kokeilulupaan perustuvaa katsomusopetuskokeilua ei Suomessa ole järjestetty.

Uskonnon ja elämänkatsomustiedon oppiaineista vastaavina opetusneuvoksina toivomme, että koulujen sinänsä toivottu pedagoginen kehittämistyö tehdään lain ja opetussuunnitelman perusteitten sallimissa rajoissa.

Outi Raunio-Hannula

Satu Honkala

opetusneuvoksia

Opetushallitus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide