Tarvitseeko itäraja tehokkaampia aitoja?

Raja-aidat luovat uusia ongelmia.

Itärajan valvontaa halutaan tehostaa.

7.5. 14:00

Itärajan kriittisille alueille kaavaillaan tehokkaampia raja-aitoja (MTV 30.4.). Ylen uutisten (4.5.) mukaan aita parantaa Suomen turvallisuutta. Uutiskatsauksessa haastatellun Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntijan Heikki Ojalan mukaan aita tuo osaltaan ennalta ehkäisevää hyötyä, mutta ennen kaikkea se tarjoaa konkreettisen keinon tehostaa rajavalvontaa.

Vaikka keskustelu on virinnyt Venäjän Ukrainaan kohdistaman aggression aikana, aidalla ei oletettavasti pyritä valmistautumaan sotilaalliseen uhkaan. Siihen se olisikin hyödytön. Monet kansainväliset muuttoliikkeiden tutkimukset ovat todenneet vastaavien aitojen toimivan lähinnä populistisen politiikan välineinä luoden kuvaa siitä, että joku tekee jotain konkreettista ongelmalliseksi määritellylle asialle.

Sen sijaan, että raja-aidoilla kyettäisiin ratkaisemaan ongelmia, ne luovat uusia ongelmia – niin hallinnollisia kuin eettisiäkin. Euroopan unionin ulkoraja on jo nyt maailman tappavin raja, ja aidat lähinnä sysäävät niitä ylittämään pyrkivät ihmiset ottamaan suurempia riskejä. Suuremmat riskit luovat taas lisää kysyntää palveluille, joilla aitoja ja säännöksiä yritetään kiertää.

Epäsäännöllisen – ei halutun – muuttoliikkeen hillitsemiseen aita ei ole vain hyödytön vaan myös ylimitoitettu. Laittomat ylitykset Suomen itärajalla ovat hyvin maltillinen ilmiö, ja suuri osa niistä, jotka oleskelevat maassa ilman asianmukaisia lupia, ei suinkaan ole tullut maahan kävellen itärajan yli. Tulevaisuuteen on toki syytä varautua. Historiasta voimme oppia sen, että maalaillut uhkakuvat ovat toteutuneet vain harvoin.

On syytä miettiä myös, kenen turvallisuudesta oikeastaan onkaan kysymys. Onko rajaturvallisuus sama kuin Suomen turvallisuus?

Turvallisuus on suhteellinen määre. Yksittäisen ihmisen näkökulma turvallisuuden käsitteeseen voi olla hyvinkin erilainen kuin vaikkapa rajaviranomaisella. Tekevätkö mittavat investoinnit rajaturvallisuuteen kansalaisten olon turvallisemmaksi? Eivät väittämättä. Ne saattavat vain vankistaa kuvaa, että rajan takana on jotain todella uhkaavaa, jolta meidän tulee suojautua.

Jussi P. Laine

monitieteisen rajatutkimuksen apulaisprofessori

Itä-Suomen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide