Natoon pyrkivä maa ei saa sortua ylimielisyyteen

6.5. 2:00

Iltalehti ennakoi jo Suomen Nato-jäsenyyden Naton nykyisissä jäsenmaissa vaatimaa prosessia ja sen viemää ajanjaksoa.

”Sen kestoksi on arvioitu joitakin kuukausia. Tuona aikana Venäjän suunnalta on odotettavissa monenlaisia vasta- ja vaikutustoimia eli ’kaikenlaista ilkeyttä’, kuten pääministeri Sanna Marin (sd) kuvasi tiistaina Berliinissä.”

”Marin ja muu valtiojohto ovat viime kuukausina kiertäneet ansiokkaasti ja ahkerasti ulkomailla kertomassa Suomen Nato-aikeista. Samalla he ovat myös tiedustelleet keskeisiltä Nato-mailta turvaa ’harmaaksi ajaksi’. Turvaa ja tukea on myös luvattu, jos Suomi sellaista tarvitsisi ja pyytäisi.”

”Vaikka Nato ja Nato-maiden johtajat vakuuttavat liittokunnan oven olevan Suomelle ja Ruotsille auki, silti kansallinen politikointi ja äänestäjien taholta tulevat paineet sekä Venäjän vaikuttaminen voivat vielä kasata kiviä Suomen Nato-polulle.”

”Suomen pitää vielä tehdä tehokas eri Nato-maihin ja niiden poliitikkoihin, tiedotusvälineisiin sekä kansalaisiin kohdistettu ’hymykampanja’, jossa kerrotaan faktat Suomesta. Kuten se, että olemme Itämeren alueella turvallisuuden tuottaja.”

”Mihinkään ylimielisyyteen tai asioiden itsestäänselvyytenä ottamiseen ei ole tulevina kuukausina varaa, jotta ei käy kuten taannoin, kun kovista ennakko-odotuksista huolimatta Suomea ei valittu YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäsenmaaksi.”

Ilta-Sanomat luonnehtii Suomen Nato-hakemuksen loppukiriä vauhdikkaaksi.

”Kun päätös mahdollisesti syntyy jo ensi viikolla, keskustelu aikatauluista voi siirtyä itse asiaan. Siis siihen, millaisen Natoon Suomi on menossa ja millä edellytyksillä.”

”Keskustelua on käyty siitä, sijoitetaanko Suomeen Naton tukikohtia tai ydinaseita ja miten Suomi suhtautuu Naton ydinpelotteeseen.”

”Mahdollisesta Naton tukikohdasta ei kannata kieltäytyä, sillä kyse siinäkin on hyökkäyskynnyksen nostamisesta. Sellaisen saaminen tosin ei olisi edes varmaa, sillä Suomella on vahva oma armeija.”

”Ydinaseiden osalta kyse on puolestaan enemmän periaatteesta kuin käytännöstä. Ydinaseita Suomen maaperälle ei ole tulossa, mutta Suomi osallistuu muiden Nato-maiden kanssa Naton ydinaseiden suunnitteluryhmän eli NPG:n toimintaan.”

”Vapaamatkustajan mainetta hakijan eli Suomen kannattaa vältellä.”

Hämeen Sanomat vakuuttaa, että suomalainen päätöksenteko ja luja luonteenlaatu eivät hätkähdä ensi viikolle ennakoitua Venäjän vastareaktioiden ryöppyä.

”Tulkoon mitä vaan, ’vaaran viikoista’ mennään yli että heilahtaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide