Lenin-patsaat loukkaavat sodan uhreja

Lenin-patsaan poistaminen Kotkan katukuvasta on Suomen velvollisuus.

Tämä Lenin-patsas oli esillä Sveitsin kansallismuseon näyttelyssä Zürichissä.

5.5. 14:30

Neuvostoimperiumin sekä Venäjän tuhannet ja Vladimir Putinin sotajoukkojen Ukrainaan pystyttämät Lenin-patsaat eivät edusta henkilöä vaan isovenäläistä imperialismia. Kotkassa Lenin sijaitsee jokseenkin paikalla, johon osuivat talvisodan ensimmäiset pommit, kun siviileihin kohdistuvat sotarikokset, lentohyökkäykset, sotasurmat ja häätäminen evakkoon alkoivat. Venäläisten voitonmerkkien siivoaminen ei muuta historiaa mutta lopettaa nöyryyttävien ja sodan uhreja loukkaavien symbolien esillä pitämisen.

Neuvostoliitto määräsi Tallinnan ”lahjoittamaan” Lenin-patsaan Kotkaan. Tarjouksesta ei voinut kieltäytyä. Euroopan neuvosto on tuominnut diktatuurien sotarikokset ja kieltänyt fasististen ja kommunististen symbolien esillä pitämisen. Lenin-patsaiden poistaminen katukuvasta on Suomen velvollisuus.

Lenin-patsaat eivät ole kädettöminäkään huumoria.

Vuoden 2021 valtuustoaloitteessa esitin Kotkan Lenin-patsaan siirtoa Kymenlaakson maakuntamuseoon ja korostin kotkalaisten sodan uhrien muistamista ja kunnioittamista hyökkääjän sijaan. Jouduimme vuosina 1939–1944 sotarikosten kohteeksi kuten ukrainalaiset nyt vuonna 2022 ja monet muut kansat aikaisemmin.

Lenin-patsaat eivät ole kädettöminäkään huumoria. Kotka on viimeisiä länsimaisia kaupunkeja, joissa neuvostoikoni on julkisen kunnioituksen kohteena. Paikallislehden kyselyssä kotkalaiset haluavat siirtää Leninin pois katukuvasta. Kaupunkilaisten historian ymmärrys ja tyylitaju ovat kohdallaan.

Juhani Pekkola

filosofian tohtori, dosentti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide