Perusnuha on työterveydessä harvinainen näky

On keskeistä, että työterveyshuollon resurssia käytetään työkykyyn vaikuttavien ja työhön liittyvien sairauksien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn

6.5. 2:00

Työterveyshuoltoa käsitelleessä jutussa (HS 4.5.) esitettiin väite, jonka mukaan ”työterveydessä käydään näyttämässä perusnuhaa lääkärille, kun julkisella terveysasemalla vastaava vaiva hoituu hoitajan vastaanotolla”.

Kehittyvien käytäntöjen myötä perusnuha alkaa olla työterveyslääkärin vastaanotolla harvinainen näky. Valtaosa työnantajista noudattaa omailmoituskäytäntöä, jossa työntekijä voi flunssassa olla pois töistä esimiehen luvalla tyypillisesti 1–3 päivää, koronaviruspandemian aikana jopa kymmeneen päivään asti. Kontaktia työterveyshuoltoon ei tarvita siis lainkaan.

Toisaalta työnantajat haluavat työntekijöiden yhä enemmän käyttävän työterveyspalveluihin hakeutumisessaan hoidon tarpeen arviointia puhelimen, erilaisten chattien tai itsearviointien kautta. Tarkoituksena on vähentää turhia käyntejä työterveyshuollossa ja säästää sen resursseja varsinaiseen erikoisosaamisalaansa: työkykyyn vaikuttaviin sairauksiin, työkyvyn tukemiseen ja ennalta ehkäisevään toimintaan.

Mallissa niin sanottuna portinvartijana toimii hoitaja, joka arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa työntekijän oikealle asiantuntijalle, jos vastaanottoa tarvitaan. Turhia käyntejä pyritään välttämään, eikä vastaanottaja ole suinkaan aina lääkäri, jos työntekijälle aika varataan. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivoissa vastaanottaja on usein suoraan työfysioterapeutti.

Työterveyshuollossa on lääkäreistä pulaa aivan samalla tavalla kuin julkisessa perusterveydenhuollossakin. Siksikin on keskeistä, että työterveyshuollon resurssia käytetään työkykyyn vaikuttavien ja työhön liittyvien sairauksien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn, ei nuhakuumeen hoitoon.

Työterveyshuolto on ollut etunojassa kehittämässä uusia innovaatioita palvelujärjestelmäämme. On tärkeää, että myös siihen liittyviä vääriä mielikuvia pölytetään ja tuodaan tälle vuosituhannelle.

Mervi Viljamaa

johtava työterveyslääkäri, Pihlajalinna

Jukka Pitkänen

työterveyshuollon ylilääkäri, Terveystalo

Hanna-Maija Kause

johtaja, Hyvinvointiala Hali ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide