Sähköpotkulautojen pysäköintiin on olemassa ratkaisu

Keskustelu lautojen pysäköinnistä tuntuu juuttuneen vihavaihteelle.

Sähköpotkulautoja oli hujan hajan kadulla Helsingissä 1. toukokuuta.

7.5. 2:00

Sähköpotkulaudat ovat ratkaisu Helsingin julkisen liikenteen verkoston kuolleisiin kulmiin ja ajan hengen vaatimuksiin. Sen sijaan, että kaupunkilaiset joutuvat vuodesta toiseen hakeutumaan lukuisten kortteleiden päässä oleville liikennepysäkeille, sähköpotkulauta tarjoaa meille liikennevälineen muutamien metrien päässä.

Helsingin pyrkiessä olemaan maailman toimivin kaupunki on täällä liikkumisen perustuttava saumattomuuteen ja jatkuvaan liikkeeseen, ei sen katkoksiin ja umpikujiin.

Haasteeksi sähköpotkulautojen menestykselle ovat muodostuneet niiden pysäköinti ja käyttäjien kohtaamat onnettomuudet. Onnettomuuksiin on jo kokeilussa lukuisia ratkaisuja, mutta keskustelu lautojen pysäköinnistä tuntuu juuttuneen vihavaihteelle.

Ratkaisu pysäköintiongelmaan voisi olla käsiemme ulottuvilla joutumatta heikentämään lautojen saatavuutta tai investoimaan uuden pysäköinti-infrastruktuurin kehittämiseen. Jokaisessa kantakaupungin korttelissa on suojatie ja sen edessä ajoradalla viiden metrin suoja-alue, jolle autoja ei saa pysäköidä. Tehdään tästä tyhjästä tilasta sähköpotkulautojen pysäköintialue. Laudat eivät estä näkyvyyttä suojatielle, joten niiden läsnäolo tällä alueella ei vaikuta jalankulkijoiden tai autoilijoiden oikeuksiin. Kun lautoja ei enää pysäköitäisi jalkakäytävälle, laudoilla ei todennäköisesti myöskään ajettaisi jalkakäytävällä niin usein kuin nyt.

Helppokäyttöisyytensä ja esteettömyytensä vuoksi sähköpotkulauta on matalan kynnyksen yksilöllinen julkisen liikenteen väline, joka edistää ekologisen kestävän kehityksen tavoitteita muun muassa ilmanlaadun osalta ja voi omalta osaltaan vähentää syitä käyttää yksityisautoa kantakaupungissa. Sähköpotkulautojen määrää tulisikin Helsingissä näistä syistä lisätä, ja niiden käyttöä tulisi tukea kuten muutakin julkista liikennettä.

Marko Vuorinen

dokumenttielokuvantekijä, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide