Työterveyshuollolla on tärkeä oma tehtävä

Julkinen keskustelu keskittyy leimaamaan työterveyshuollon sairaanhoitopalveluita unohtaen kokonaan lakisääteisten ydintehtävien merkityksen.

14.5. 2:00

Työterveyshuollosta on käyty viime viikkoina kipakkaa keskustelua, jossa ei ole vältytty vastakkainasettelulta. Helsingin Sanomien jutun (4.5.) mukaan asiantuntijat näkevät työntekijöille ja työnantajille mieluisassa järjestelmässä ongelmia.

Työterveyspalvelut eivät ole osa julkista terveydenhuoltojärjestelmää, vaikka ne integroituvat vahvasti osaksi perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, kuntoutuksen ja sosiaalivakuutuksen kenttää. Työterveyshuoltolaki edellyttää, että työnantaja, työntekijä ja työterveyshuolto yhteistoimin edistävät työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä työntekijöiden terveyttä ja työ- ja sekä toimintakykyä. Työnantajan tulee järjestää kustannuksellaan nämä lakisääteiset palvelut.

Työnantaja saa hyväksytyistä kustannuksista takaisin 60 prosenttia Kelan palautuksina. Kelan palautus työnantajille kustannetaan työntekijöiden ja työnantajien maksamasta työtulovakuutuksesta, josta enemmistön maksaa työnantaja. Toiminta perustuu työterveyden ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden moniammatilliseen yhteistyöhön, ja työterveyshuollot toimivat työterveyshuollon erikoislääkäreiden koulutusyksikköinä.

Nyt julkinen keskustelu keskittyy leimaamaan työterveyshuollon sairaanhoitopalveluita unohtaen kokonaan edellä kuvatun lakisääteisten ydintehtävien merkityksen. Nuhan vuoksi ei työterveyslääkärille aikoja varata, hoito-ohjeistukset ovat saatavilla joustavasti terveydenhoitajavetoisista etäpalveluista ja lyhyistä poissaoloista sovitaan työpaikoilla esihenkilöiden kanssa. Sairausvastaanotoilla toteutetaan hoitosuositusten mukaisesti kansansairauksien, tuki- ja liikuntaelin- sekä psyykkisten sairauksien hoitoa huomioiden potilaan työssä jatkamisen ja tukitoimien tarpeet.

Työnantajayritykset ovat erittäin kustannustietoisia työterveyspalveluiden ostajia ja vaativat laadukkaita, vaikuttavia työterveyshuollon ydintehtävää tukevia toimenpiteitä rahojensa vastineeksi. Näin vähennetään sairauspoissaoloja ja turvataan työuralla jaksamista.

Lakkauttamalla toimiva, kustannustehokkaita digi- ja etävastaanottoja tehokkaasti hyödyntävä työterveysjärjestelmä ei ratkaista perusterveydenhuollon ongelmia ja terveydenhuollon alati kasvavia kustannuksia. Työterveyshuolto on työkyvyn arvioinnin erikoisalapoliklinikka, joka tarvitaan myös jatkossa tukemaan kansantaloutemme selkärangan, työssä käyvien kansalaisten työkykyisyyttä ja työyhteisöjen terveellisyyttä.

Sirkku Martti

johtava työterveyslääkäri

Mehiläinen Työelämäpalvelut

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide