Työntekijöiden siirrot paikasta toiseen tekevät tarhapäivistä raskaita

Osa henkilökunnasta voidaan lähettää toisiin yksikköihin sijaistamaan.

Monissa päiväkodeissa kärsitään henkilöstöpulasta.

8.5. 2:00

Luin jutun ”Tavallinen tarhapäivä” (HS Kaupunki 6.5.). Kirjoituksesta jäi puuttumaan mielestäni oleellinen päiväkodin epäkohta: kun henkilökuntaa on liikaa suhteessa lapsiin, osa henkilökunnasta lähetetään toisiin yksikköihin sijaistamaan. Tällöin ei huomioida yksittäistä ryhmää vaan katsotaan koko päiväkodin lasten lukumäärää suhteessa henkilöstömäärään.

Itse koen työssäni kaikista raskaimmaksi sen, jos työparini lähetetään kesken päivän toiseen yksikköön. Näin käy, jos omassa 14 lapsen ryhmässäni on esimerkiksi neljä lasta poissa sairauden vuoksi. Lähtijä stressaantuu ja joudun itse hoitamaan kymmenen lapsen hoitotehtävät, kuravaaterumban ja opetuksen.

Saan kyllä naapuriryhmältä apua, mutta avun tarjoaminen kuormittaa myös naapuria. Näissä tilanteissa tulee helposti pientä sanaharkkaa etenkin silloin, jos naapuriryhmällä olisi itsellään suunnittelutyötä tai kokouksia ja pitäisi tulla auttamaan juuri silloin, kun ei kerta kaikkiaan ehtisi.

Itse teen suunnittelutyön usein kotona, koska haluan toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta: tehdä viikkoportfolion, arvioida työtäni ja tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Teen työnantajalle keskimäärin kolme tuntia viikossa ilmaista työtä kotona.

Itse olen salaa tyytyväinen, jos henkilökuntaa on aamuisin poissa. Tällöin puhalletaan pienellä porukalla yhteen hiileen, kun kenenkään ei tarvitse riidellä siitä, kuka lähtee sijaiseksi toiseen taloon eikä johtajan työaika mene näihin järjestelyihin. Toki tällaiset päivät ovat myös kuormittavia, mutta yhteishenki pysyy hyvänä.

Varhaiskasvatuksen opettaja Helsingistä

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide