Lautamiesjärjestelmää ei pidä tuomita yksittäisen päätöksen perusteella

Lautamiesjärjestelmä on edelleen hyvin toimiva ja myös useimpien ammattituomareiden arvostama järjestelmä.

9.5. 2:00

Helsingin Sanomat kirjoitti (7.5.), että Keski-Suomen käräjäoikeuden tuoreen vapauttavan raiskaustuomion perustelut herättävät kummastusta. Kirjoituksessa oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman kommentoi tuomiota.

Me, kuten muutkaan tahot (Korkman tai henkilöt, jotka eivät osallistu oikeuden istuntoon), eivät voi ottaa kantaa Keski-Suomen käräjäoikeuden antamaan tuomioon kyseisessä raiskaustapauksessa. Asiaa voivat käsitellä vain henkilöt, jotka ovat osallistuneet kyseiseen käräjäoikeuden istuntoon: tuomarit (puheenjohtaja ja lautamiehet), asianomistaja ja hänen avustajansa, syytetty ja hänen avustajansa sekä syyttäjä. Kaikki muut ovat ulkopuolisia asiassa ja päätöksenteossa.

Aineisto on uskoaksemme määrätty salattavaksi, mikä myös rajoittaa asianosaisia. Päätöksestä voi valittaa hovioikeuteen, eikä asiaa tule julkisesti käsitellä oikeussalien ulkopuolella.

Kyse on yksittäisestä käräjäoikeuden päätöksestä, eikä sen perusteella tule yleistää ja tuomita nykyistä oikeudenkäyttöä ja lautamiesjärjestelmää, jossa lautamiehet osallistuvat päätöksentekoon äänivaltaisina tuomareina.

Lautamiesjärjestelmä on edelleen hyvin toimiva ja myös useimpien ammattituomareiden arvostama järjestelmä. Lautamiehet edustavat eri sukupuoli-, ikä- ja ammattijakaumia ja omaavat erilaisia koulutustaustoja.

Lautamiehet takaavat kansanvallan toteutumisen kahdella tavalla: välittömästi eli osallistumalla itse päätöksentekoon ja välillisesti eli valvomalla tuomioistuimen toimintaa. Lautamiesten osallistumisella tuomitsemistoimintaan on tietty itseisarvo riippumatta siitä, parantaako se tuomitsemistoiminnan tasoa. Kansalaiset voivat lautamiesten välityksellä vaikuttaa yhteiskunnallisesti tärkeään päätöksentekoon (de Godzinsky ja Ervasti 1999).

Janne Heilimä

herastuomari, puheenjohtaja

Olavi Kuikka

lautamies, varapuheenjohtaja

Johanna Stenros

lautamies, tiedottaja

Suomen maallikkotuomarit ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide