Äitienpäivän alkuperä on lapsensa menettäneiden muistamisessa

10.5. 2:00

Raija Järvi totesi (HS Mielipide 8.5.), että äitienpäivä on jo aikansa elänyt turhake. Hän kirjoitti äitienpäivän menettäneen merkityksensä, kun naisten ei tarvitse enää uhrata elämäänsä ja terveyttään äitiydelle, koska naisten elämä on muuttunut eivätkä äidit ole enää harmaahapsisia raatajia.

Tämä ei ole alun perin ollut äitienpäivän tarkoitus, vaan juhlapäivän alkuperä on juuri lapsensa menettäneiden muistamisessa. Jotkut tuntevat surua äitienpäivänä lapsettomuudesta tai oman äidin tai lapsensa menettämisestä.

Suomessa äitienpäivän historia on pitkä. Ensimmäistä äitienpäivää vietettiin vuonna 1918 vain pari kuukautta sisällissodan päättymisen jälkeen. Monet äidit eivät saaneet enää poikiaan takaisin.

Omakohtaisia ihania äitienpäiviä neljän polven kesken en saa enää kokea. Isoäitini menehtyi ensin, sitten tyttäreni ja lopuksi äitini. Olen heille ikuisesti kiitollinen.

Pirkko Heinonen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide