Työnhakumallin uudistus herättää ikuiset kiistat

10.5. 2:00

Lapin Kansa pohtii, miten toukokuun alussa voimaan tullut uusi työnhakumalli vaikuttaa työmarkkinoihin.

”Miten kannustaa työtöntä hakemaan työpaikkoja niin, ettei hän koe kannustamista painostamiseksi? Kysymys on taas ajankohtainen.”

”Jatkossa työtön tapaa te-toimiston virkailijan entistä useammin. Tapaamisia on ensimmäisen kolmen kuukauden työttömyyden aikana kahden viikon välein ja työhakemuksia on tehtävä neljä kuukaudessa. Aiemmin tapaamisia oli kolmen kuukauden välein.”

”Merkittävä muutos on myös karenssikynnyksen nostaminen ja karenssin lyheneminen - työttömyysetu ei katoa vahingossa, mutta sen voi yhä menettää.”

”Uudistus nostaa työnhakutapaamisten määrää hurjasti. Pelkästään alkuhaastattelujen määrä nousee nykyisestä miljoonasta noin 2,3 miljoonaan vuodessa.”

”Työ- ja elinkeinoministeriössä uskotaan, että uusi työnhakumalli lisää työllisten määrää 9 500–10 000 vuoteen 2025 mennessä, mikä vähentäisi julkisia menoja 140 miljoonalla eurolla vuodessa. Uudesta mallista koituu valtiolle noin 70 miljoonan euron lisäkulu.”

”Kriitikot eivät usko, että työ- ja elinkeinokeskukset selviävät kasvavasta haastattelurumbasta. Uutta työnhakumallia on moitittu paapovaksi eli ohjaavaksi, kyttääväksi eli valvovaksi ja velvoittavaksi eli työttömiä kyykyttäväksi.”

”Esiin on nostettu myös epäilys pitkäaikaistyöttömyyden kurjistamisesta, kun paukkuja keskitetään työttömyyden alkuun.”

”Resurssipulan uhka on todellinen, mutta pelko siitä, että malli tarjoaa enemmän keppiä kuin porkkanoita tai päinvastoin lienee ikuinen ja pääosin poliittinen makuasia.”

Iltalehti ennakoi, mitä kiihtyneestä inflaatiosta seuraa.

”Pieni, kahden prosentin inflaatio on toivottua, ja niille main sitä on yritetty herätellä nollalukemista pitkään. Kun inflaatio lopulta virkosi, se repesikin äkisti euroalueella kovimmaksi 30 vuoteen, 7,5 prosenttiin.”

”Jos inflaatiota ei saataisikaan kuriin ja samaa tahtia mentäisiin seuraavat kaksi vuotta, sulaisi 3 500 euron kuukausipalkasta pois yli 500 euroa.”

”Kaikkein kovinta hintojen nousu on nyt kaikissa arjen välttämättömimmissä asioissa: energiassa, ruoassa ja polttonesteissä. Samaan aikaan suomalaisten suurin yksittäinen toistuva menoerä, asuminen, kallistuu monessa kodissa sadoilla euroilla kuussa.”

”Nollakorkoajan loppuminen voi tuoda ikäviä yllätyksiä. Jos kaikki eivät nousseista korkokuluista selviä, saavat muut maksaa – oli kyse perheistä tai valtioista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide