Työn ja eläkkeen rajapinta on murtunut

Monet palaavat eläkkeeltä töihin ja luovat bonusuraa työssä tai yrittäjinä.

13.5. 2:00

Nykyään työuran päätös ei ole eläkkeelle siirtyminen. Monet alkavatkin etsiä itselleen merkityksellistä tekemistä vapauden huuman haihduttua aika pian lähtökahvien jälkeen. Eläkeläisille on tilaa työmarkkinoilla eri muodoissa: esimerkiksi tuuraajina, osa-aikatyössä, projektitehtävissä, freelancereina, yrittäjinä ja kevytyrittäjinä.

Eläkeiän täyttäminen ei ole tulppa osaamisen käytölle. Itse asiassa iällä pitäisi olla aika vähän tekemistä työelämässä. Kaikki tietävät, että syrjintä iän perusteella on laissa kielletty; niinpä ei myöskään elämäntilanteen perusteella kannata arvottaa ihmisiä jatkaviin ja poislähteviin. Eläkeiän lähestyessä ihminen saa valitettavan usein ”poistettu”-leiman otsaansa.

Työn ja eläkkeen rajapinta on murtunut. Työurat pitenevät, ja yhä useampi haluaa jatkaa työssään eläkeiästään piittaamatta. Monet palaavat eläkkeeltä töihin ja luovat bonusuraa työssä tai yrittäjinä. Heillä on valtava osaamisvaranto – useiden vuosikymmenten aikana kerrostunutta osaamista.

Kokeneen osaamista ei ole varaa ylenkatsoa. Eläkkeelle aikovalta voi aina kysyä halukkuutta jatkaa työssä. Eläkeläisiä voi rekrytoida tilkitsemään erilaisia työvoima- ja osaamistarpeita.

Työnantajamielikuvan rakennusaineena kokemuksen arvostaminen on vertaansa vailla. Eläkeläiset mielellään kertovat omia työelämätarinoitaan. Siunattuja ovat ne työnantajat, joista kertovat tarinat ovat myönteisiä.

Marketta Rantama

yrittäjä, ikäjohtamisen asiantuntija

Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide