Aseteollisuus pitää saada korvausvastuuseen

On perustettava maailmanlaajuinen rahasto, johon sodissa käytettyjä aseita valmistava teollisuus joutuu sijoittamaan tietyn prosentin liikevaihdostaan.

12.5. 2:00

Jossakin päin maapalloamme on käyty sotia koko ajan jo ennen Venäjän raukkamaista hyökkäystä Ukrainaan. Nämä sodat tekee mahdolliseksi aseteollisuus. Se toimittaa työkalut julmuuksille. Koska aseteollisuus on aivan keskeisessä roolissa ihmisten tappamisessa ja ympäristön tuhoamisessa, se pitää saada korvausvastuuseen.

On perustettava maailmanlaajuinen, esimerkiksi YK:n valvoma rahasto, johon sodissa käytettyjä aseita valmistava teollisuus joutuu sijoittamaan tietyn prosentin liikevaihdostaan. Tästä rahastosta korvataan hyökkäyksen kohteeksi joutuvan valtion aineellisia vahinkoja. Jos korvattavaa ei ole, rahastoa ei tarvitse kasvattaa tietyn rajan jälkeen. Jos korvattavaa tulee, rahastoa kasvatetaan tähän rajaan saakka.

Miten sitten kaikkien maiden aseteollisuus saataisiin mukaan rahastoon? No, ei mitenkään. Rosvovaltioiden aseteollisuutta ei tietenkään saataisi mukaan, mutta samalla olisi luotava säännöstö kansainväliseen asekauppaan. Aseita saisi myydä vain kuulumalla rahastoon. Järjestelmässä mukana olevat valtiot sitoutuisivat ostamaan aseita vain niistä maista, joiden aseteollisuus on mukana rahastossa. Kunkin maan omiin tarkoituksiinsa valmistamia aseita ei varmasti saataisi järjestelmän piiriin, mutta aseiden myyminen muille edellyttäisi liittymistä.

Joku harva saattaa sanoa, että ajatus on hieman epärealistinen. Epärealistisistakin ajatuksista on ajan oloon lopulta kasvanut hyviä asioita.

Esko Ruuskanen

Kirkkonummi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide