Muistisairautta varten tarvitaan oma luukku

Yhteiskuntamme ei tue sairastunutta eikä läheistä.

15.5. 2:00

Läheisen sairastuminen muistisairauteen on vakava ja pitkäkestoinen kriisi kelle tahansa. Digi- ja väestötietoviraston yksikön johtajan Aila Heusalan kirjoitus (HS Mielipide 9.5.) ei auta tähän elämäntilanteeseen joutunutta. Yhteiskuntamme ei yksinkertaisesti tue sairastunutta eikä läheistä.

Jos sairastunut ei eri syistä ole yhteistyöhaluinen, hän voi vetkutella välttämättömiinkin toimenpiteisiin ryhtymistä vuosikausia. Hän voi itsemääräämisoikeuteensa vetoamalla asua kykyihinsä soveltumattomissa olosuhteissa, ajaa autoa jatkuvasti vaaratilanteisiin joutuen, aiheuttaa tulipaloja sekä olla monin muin tavoin vaaraksi itselleen ja muille ihmisille.

Muistisairaus tarvitsisi oman toimiston, jonka puoleen huolestuneet läheiset ja sivulliset voisivat kääntyä. Tarvitaan paikka, josta voi kattavasti saada tietoa paperitöiden etenemisjärjestyksestä ja jossa voidaan päättää pakollisesta geriatrin ja neurologin tekemästä lääkärintarkastuksesta.

Nykyinen tilanne, jossa henkilön on vaikkapa ajettava kolari, murrettava lonkkansa tai jouduttava muuhun onnettomuuteen, on kohtuuton ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Matti Kuronen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide