Markkinavetoisuus ei sovellu asukaspysäköintiin

Asukaspysäköinti on palvelu asukkaille.

11.5. 2:00

Helsingin kaupungin ajatus soveltaa markkinavetoisuutta asukaspysäköinnin hinnoittelussa on puhuttanut monia. Mielestäni menetelmä ei siihen sovellu. Asukaspysäköinti on ja sen pitää olla palvelu asukkaille, ei pelkkä rahasumma kaupungin kassaan. Koska kaupungissa pitää asua, jotta luvan saa, vapaita markkinoita ei ole. Siksi ei myöskään voida soveltaa ajatusta markkinavetoisuudesta.

Pitää ymmärtää, että kyse on nimenomaan kaupungissa asuville tarjottavasta palvelusta. Jos sitä saa vain kalliiseen markkinahintaan, asukkaat muuttavat pois. He joutuvat jo muutenkin maksamaan huomattavan osuuden kaupungin kuluista verotuksen kautta. Asuminen kallistuisi, ja korotukset osuisivat etenkin autoa tarvitseviin lapsiperheisiin ja huonojalkaisiin eläkeläisiin. Heitä ei kannattaisi kurittaa, jos kaupunki halutaan pitää elävänä.

Markkinavetoisuus kyllä toimii kaupankäynnissä. Otetaan esimerkki lähikauppiaasta, joka toimii markkinavetoisesti päivittäisessä toiminnassaan. Jos vaikka jäätelön kulutus kasvaa sään lämmetessä, nostaako hän hintaa, jolloin tavaraa saattaakin jäädä varastoon, vai tilaako hän sitä lisää ja laittaa myyntiin alennuksella? Veikkaan, että jälkimmäinen tuo enemmän rahaa kassaan.

Mutta entä jos markkinavetoisuutta sovellettaisiin terveydenhoitopalveluihin, vaikkapa mielenterveyspalveluihin? Kun palvelun tarve lisääntyisi, sen hintaa nostettaisiin. Potilaan näkökulmasta teko olisi täysin väärä ja moraaliton toimenpide.

Eila Kaarresalo-Kasari

tietokirjailija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide