Lautamiesten osaamisella on tärkeä rooli tuomiosta päätettäessä

Lautamiehille kertyy vuosien varrella paljon niin sanottua hiljaista tietoa.

12.5. 2:00

Keski-Suomen käräjäoikeus jätti äänestyksen jälkeen tuomitsematta raiskauksesta epäillyn. Kaksi lautamiestä äänivaltaisina tuomareina äänesti vastoin ammattituomarin kantaa, jonka mukaan epäilty olisi pitänyt tuomita ehdottomaan vankeuteen (HS 6.5.). Päätöksen perusteluja on pidetty erikoisina. Tämän vuoksi esiin nousi jälleen kysymys lautamiesjärjestelmän lopettamisesta. Oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman piti lautamiesten käyttöä tarpeettomana, erityisesti seksuaalirikosten käsittelyssä.

Kuten Janne Heilimä, Olavi Kuikka ja Johanna Stenros totesivat mielipidekirjoituksessaan (HS 9.5.), meillä ei ole tästä oikeuden käsittelystä tarkempia tietoja, jolloin on vaikea ottaa kantaa päätökseen.

Lautamiesjärjestelmän lopettaminen ei ole kuitenkaan järkevää. Olen toiminut lautamiehenä 16 vuotta vuosituhannen vaihteessa ja todennut, että lautamiesten käytännön kokemuksella ja osaamisella on tärkeä rooli tuomiosta päätettäessä. Lautamiehet edustavat monipuolisesti yhteiskuntaa ja toteuttavat kansanvaltaa, kuten mielipidekirjoituksessa todettiin. Eräässä laitonta maahantuontia koskeneessa jutussa oli tärkeää osata lukea auton ajopiirturia. Onneksi yksi lautamies oli autonkuljettaja, joka selvitti piirturin avulla epäillyn auton kulkureitit. Lautamiehen talouselämän tuntemuksesta on hyötyä talousrikosten käsittelyssä. Paikallinen tuntemus helpottaa liikennerikkomusten käsittelyä. Eräs varatuomari kiitteli vanhan lautamiehen asiantuntemusta, jota hän nuorena käräjänotaarina eli ”auskultanttina” saattoi hyödyntää, sillä lautamiehille kertyy vuosien varrella paljon niin sanottua hiljaista tietoa.

Käräjäoikeuden tuomioiden ei tarvitse olla lopullisia. Niistä voi valittaa hovioikeuteen. Niin on tehty tässäkin tapauksessa.

Leena Eerola

herastuomari, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide