Saimaan kanavan voisi korvata poikittaisyhteyksillä

Kuljetukset voitaisiin järjestää proomujen ja rautateiden avulla länsirannikolle.

13.5. 2:00

Keskustelussa Saimaan kanavan korvaamisesta on toistaiseksi puhuttu vain rautateistä (HS Mielipide 5.5.) ja vanhoista kanavasuunnitelmista (HS Mielipide 3.5.). Toinen vaihtoehto voisivat olla kuljetukset proomujen ja rautateiden avulla länsirannikolle.

Saksalaisen Fraunhofer-instituutin kehittämällä Metal Foam -komposiittirakenteella voidaan vähentää laivojen painoa jopa 25 prosentilla. Tämä yhdistettynä instituutin kehitystyöhön itseohjautuvissa aluksissa ja mahdolliseen laajempaan yhteistyöhön moottoriteknologian tehon nostossa voi nostaa proomuliikenteen kustannustehoa niin paljon, että olisi mahdollista rakentaa kustannustehokas proomu-tavarajunayhteys itä-länsisuunnassa Itä-Suomesta Porin satamaan, mikäli samalla tavarajunaliikenne perustuisi poikkeukselliseen raskaaseen tavarajunayhdistelmään.

Yhdistelmän toimiessa Keski-Suomen kautta mukaan lukien Haapamäki–Parkano–Pori-radan kunnostaminen maakunnat ja valtio voisivat rauhassa kehittää yhä nopeammaksi etelä-pohjoissuunnassa henkilöjunaliikennettä Savon ja Karjalan maakuntiin ja valtiolle tarvittavan uuden rataverkon rakentamisen tarve ja tästä johtuva pysyvä ylläpitokustannusten nousu voitaisiin minimoida. Yhdistelmä vaatisi ehkä jonkin verran kanavatöitä, suurimpana Savon kanavan rakentaminen, mutta tästä johtuvien kustannusten ja ympäristöongelmien pitäisi olla pienemmät kuin Kymijoen kanavan rakentamisen.

Vientiteollisuudelle ratkaisu voi olla kustannustehokkaampi kuin perinteinen tavarajunaratkaisu, puhumattakaan rekoista tehtaalta vientisatamaan, koska logistiikan perustana olisi tavallista tavarajunaa isompien massojen liikuttaminen kustannustehokkailla isoilla proomuilla ja poikkeuksellisin isoilla tavarajunilla. Tämä tapahtuisi mahdollisimman paljon teollisuuden ja vientisataman aikataulujen ehdoilla ilman sovittelua muun liikenteen aikataulujen sekaan.

Hannu Paaso

filosofian maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide