Perheet kantavat mukanaan sodan traumoja

Trauman vaikutukset ovat olleet ylisukupolvisia ja vaikuttavat edelleen.

15.5. 2:00

Sota-aika (1939–1945) vaikutti merkittävästi suomalaisten perheiden arkeen. Vaikutukset olivat konkreettisia, kuten puolison tai isän kaatuminen rintamalla. Muut perheenjäsenet joutuivat ottamaan isän vastuun harteilleen. Oli taloudellista hätää ja puutetta. Evakkojen oli löydettävä paikkansa vieraalta paikkakunnalta.

Ennen kaikkea vaikutukset olivat psyykkisiä, kuten vaikeita pettymyksen, surun, häpeän, syyllisyyden ja pelon tunteita. Nämä tunteet jäivät usein sanoittamatta. Sodista palanneet sotilaat ja lotat saivat arvostusta osakseen vasta, kun tapahtumista voitiin puhua ja kun häpeälliset sotakorvaukset ja alueluovutukset oli hoidettu ja tavallaan hyväksytty. Nyt erityisen merkityksellisenä korostuu saavutettu itsenäisyys ja puolustustahto.

Perhetasolla sotatapahtumista vaiettiin. Jotkut sodissa traumatisoituneet purkivat omia traumakokemuksiaan alkoholin tuottaman hetkellisen rauhan jälkeen laskuhumalassa aggression ja väkivallan keinoin. Perheen sisäisistä asioista ei voinut tuolloin puhua, eikä ollut paikkoja, mistä apua hakea. Trauman vaikutukset ovat olleet ylisukupolvisia ja vaikuttavat edelleen.

Tänä vuonna perheiden päivänä (15.5.) tunnemme suurta myötätuntoa Ukrainan kansaa ja heidän sotakokemuksiaan kohtaan. Useat ovat menettäneet perheenjäseniään, ja jäljelle jää tyhjä aukko sekä kysymys: Miksi?

Toivottavasti ukrainalaisilla on mahdollisuus kriisiapuun, turvaan ja siihen, että tapahtunutta voidaan sanoittaa. Erityisesti lasten huomioiminen, suvun, perheen ja parisuhteen arvojen vaaliminen auttavat, vähentävät ja jopa ennaltaehkäisevät ylisukupolvisen traumatisoitumisen seurauksia. Näissä tilanteissa perhe- ja parikeskeiset työmallit ovat erittäin tärkeitä.

Suomessa psykoterapian tarjonta painottuu valtaosin yksilöterapioihin eri muodoissaan. On jälleen aika muistuttaa perheenjäsenten yhdessä jaetun kokemuksen merkitystä potentiaalisten psyykkisten ongelmien ennaltaehkäisyssä.

Veli-Matti Saarinen

puheenjohtaja

Johanna Perttilä

johtokunnan jäsen

Pohjanmaan perhe- ja pariterapiayhdistys

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide