Arkiympäristöllä on suuri merkitys lasten lihavuuden ehkäisyssä

Tarvitaan esimerkiksi houkuttelevia leikkipuistoja, turvallisia ja hyvin hoidettuja kevyen liikenteen väyliä sekä kaikille avoimia liikuntapaikkoja.

Pyöräily on hyvää arkiliikuntaa.

16.5. 2:00

Helsingin Sanomien jutussa (9.5.) ilmeni väitöskirjatutkija Linnea Äärelän huoli lasten rasvamaksataudin yleisyyden lisääntymisestä lasten ylipainon vuoksi. Äärelä painotti terveellisen ruokavalion ja liikunnan merkitystä taudin ehkäisyssä. Jaamme Äärelän huolen ja toteamme, että ilmiöön on löydettävä ratkaisuja, sillä lasten ylipainolla on paljon muitakin terveyshaittoja.

Jokainen vanhempi haluaa tukea lapsensa terveyttä ja tervettä kasvua. Nykyisessä elinympäristössämme tämä on kuitenkin entistä vaikeampaa. Onkin tärkeää huomioida, että tutkijoiden nykykäsityksen mukaan lihavuuden ehkäisyssä tärkeintä on terveyttä edistävä arkiympäristö.

Jotta ympäristöä voidaan kehittää terveyttä edistäväksi, kunnissa tarvitaan laajaa yhteistyötä eri toimialojen välillä sekä urheiluseurojen ja järjestöjen kanssa. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tulee noudattaa suositusten mukaista liikkumista ja ravitsemusta edistäviä käytäntöjä, myös harrastustakuuta. Lisäksi tarvitaan muun muassa houkuttelevia leikkipuistoja, turvallisia ja hyvin hoidettuja kevyen liikenteen väyliä sekä kaikille avoimia liikuntapaikkoja.

Hyvinvointia tuotetaan arjessa.

Osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoiman Lihavuuden ehkäisyn asiantuntijaverkoston työtä olemme työstämässä erityisesti kuntapäättäjille suunnattua ohjeistusta. Ohjeistuksessa korostuu lapsen ja lapsiperheen hyvinvoinnin ja lapsen arjen kokonaisuuden merkitys. Ohjeistus julkaistaan kesäkuussa.

Vaikka tulevaisuudessa sairastumisen kulut siirtyvät hyvinvointialueille, on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen edelleen kunnan tärkein tehtävä. Näillä toimenpiteillä ehkäistään samalla myös eriarvoistumiskehitystä. Tärkeintä on kulttuuri, jossa kaikki lapset ovat yhtä arvokkaita koosta riippumatta ja jossa vanhempia tuetaan perheen toivomalla tavalla. Hyvinvointia tuotetaan arjessa.

Paula Häkkänen

terveyden edistämisen vs. ylilääkäri, Hus

Marja Kinnunen

toiminnanjohtaja, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry

Päivi Mäki

kehittämispäällikkö, THL

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide