Tuttava voitti 300 000 euroa, mutta hän ei tiedä, mitä rahalla tekisi

Minne yllättävä rahavoitto kannattaa sijoittaa: rahastoihin, autoon vai itseensä?

13.5. 2:00 | Päivitetty 13.5. 9:29

6, 9, 19, 24, 27, 35 ja 3. Tuttava voitti viime viikolla 300 000 euroa Vikinglotossa. Hän oli mukana kymmenen osuuden nettiporukassa, joka voitti kolmen miljoonan euron päävoiton. Ei hullumpi tulos kahden euron panoksella.

Miksi omat yli 30 vuotta joka ikinen lauantai lototut rivit ole tuottaneet kuin roposia, ja niitäkin erittäin harvoin?

Häivähdyksen kateelliset onnittelut voittajalle kuitenkin menivät. Kateelliset erityisesti siksi, että sama tyyppi voitti lähes tasan kaksi vuotta sitten 40 000 euroa Jokerissa. Onnen lahjat eivät tosiaankaan käy tasan.

300 000 euroa on todennäköisesti lähellä sitä täydellistä voittopottia, josta suomalainen pelikansa haaveilee. Ei liikaa, ettei ylpisty, mutta riittävästi, jotta pystyy toteuttamaan haaveitaan. Ei liikaa, ettei hairahda pröystäilyyn, mutta riittävästi varustamaan uusi kansanauto nahkapenkeillä ja olohuone 65-tuumaisella televisiolla.

Veikkaus teki vuosina 2017–2018 kyselyn voittajille, joiden voittosumma oli yli 500 000 euroa. Tutkimuksen mukaan 86 prosenttia sijoitti rahoja osakkeisiin tai rahastoihin, 66 prosenttia hankki uuden auton ja 60 prosenttia matkusti aiempaa enemmän. Suosituin matkakohde oli Espanja. 44 prosenttia maksoi velat pois. Moni harrasti myös hyväntekeväisyyttä.

Ei hullumpi tulos kahden euron panoksella.

Tuttava kysyi neuvoa. Mitä voittorahoilla pitäisi tehdä? Perusasiat nimittäin ovat kunnossa: töissä ei ole valittamista, auto on vain muutaman vuoden ikäinen ja asunto viihtyisä. Mökin omistaminen tai laajamittainen matkailu taas ei kiinnosta.

Kieli keskellä suuta kehotin ensinnäkin harkitsemaan asiaa hätäilemättä, ja toiseksi sijoittamaan riittävästi myös itseensä – täytyyhän rahoista myös nauttia. Lisäksi neuvoin miettimään asuntolainan maksamista pois, sillä velattomuuden painottomuus saattaa olla ihana tunne.

Tuttu finanssiammattilainen näki asian toisin. Asuntolainaa ei hänen mukaansa kannata maksaa pois, vaan sijoittaa rahat osakepitoisesti pitkällä aikavälillä, jos vain riskinsietokykyä riittää. Järkevä tapa olisi sijoittaa osissa kuukausittain esimerkiksi vuoden ajan.

Tuttava kertoi viikon pohdinnan jälkeen, mitä aikoo rahoilla tehdä. Hän sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin, hankkii todennäköisesti uuden auton, matkustaa kesällä Espanjaan ja maksaa velat pois.

Ihmisten käyttäytymistä on helpompi veikata kuin numeroita.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide