Kesäteatterissakaan huumori ei voi olla viaton kaapu, jonka suojissa voi tehdä mitä vain

Stereotypioihin ja ennakkoluuloihin nojautuvat vähemmistöhahmot eivät kuulu enää 2020-luvun näyttämöille.

12.5. 14:30

Iittalalainen Pirttikosken kesäteatteri nousi otsikoihin (HS Kulttuuri 6.5.) ensi kesän esityksensä rasistisesti nimetyn henkilögallerian ja ennakkoluuloille rakentuvan juonikuvauksen myötä.

Rasismi on historiallisesti rakentunut järjestelmä, jossa ihmisiä tai ihmisryhmiä arvotetaan kuviteltujen tai todellisten etnisten tai rodullisten ominaisuuksien perusteella alempiarvoisiksi. Se voi ilmetä monin eri tavoin, kuten ennakkoluuloina, vihapuheena tai syrjintänä työmarkkinoilla. Rasismi on juurtunut suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskunnan käytäntöihin, mutta rasismin vastaisessa toiminnassa olemme vasta alussa.

Teatterin piirissä keskustelu rasismista on lisääntynyt viime vuosina, samoin kuin ymmärrys antirasististen toimintatapojen opettelun tärkeydestä. Nyt jo tiedostetaan, että esittämällä rasistista kuvastoa ja kertomalla rasistisia tarinoita ylläpidetään rasistisia rakenteita. Stereotypioihin ja ennakkoluuloihin nojautuvat vähemmistöhahmot eivät kuulu enää 2020-luvun näyttämöille.

Vireä kesäteatteritoiminta moninkertaistaa Suomen teatteritarjonnan kesäisin. Kesäteatteriesitykset tarjoavat usein huumorin sävyttämiä elämyksiä sadoilletuhansille katsojille joka vuosi. Huumori ei ole kuitenkaan viaton kaapu, jonka suojissa voi tehdä mitä vain. Myös huumori ehdottaa näkökulmia ja maailmankuvia. Se voi purkaa ennakkoluuloja tai vahvistaa niitä. Lopputulos voi olla rasistinen, vaikka teatteriesityksen tekijät eivät olisi sitä sellaiseksi tarkoittaneet.

Oikeusministeriö ja yhdenvertaisuusvaltuutettu lanseerasivat syksyllä 2021 Olen antirasisti -kampanjan. Haastamme Suomen kesäteatterit kampanjaan mukaan pian alkavan kesäteatterikauden kunniaksi. Viimeistään nyt on aika syventää tietämystä ja ymmärrystä rasismista sekä kehittää kaikkien teattereiden antirasistisia käytäntöjä. Katsojat ovat sen ansainneet, samoin kuin koko yhteiskunta.

Riikka Kunelius

väitöskirjatutkija

Sanna Ryynänen

yliopistonlehtori

Itä-Suomen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide