Tulevat sukupolvet kokonaan eroon nikotiinista

Tupakkatuotteet pitää kieltää ja jättää lääkevalmisteet rajalliseksi ajaksi käyttöön.

Nuorten sähkötupakointi on yleistynyt.

15.5. 2:00

Suomen tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. Nikotiinin myrkyllisyys ja sen hermostovaikutukset ovat oppikirjatietoa, jota ei tarvitse todistella.

Annostelumuodosta kiistely ei ole tässä se ydin vaan riippuvuuden kehittyminen. Tupakkatuotteiden haitat syntyvät akuutisti ja kroonisen altistuksen seurauksena. Akuutit haitat syntyvät nikotiinin ja muiden verenkiertoon ja elimistön puolustukseen liittyvien mekanismien välityksellä.

Mitään farmakologisesti yhtä haitallista valmistetta ei olisi voitu tuoda markkinoille yhtä heikoin perustein. Tuotteiden valvonta ei ole kattavaa, toisin kuin halutaan uskotella, vaan niitä tilataan verkon kautta eri puolilta maailmaa. Markkinointi kohdistuu lapsiin ja nuoriin ja varsin onnistuneesti (HS 10.5.).

Epäonnistuimme nuuskapolitiikassa viivyttelemällä tiukkaa valvontaa, ja nyt näin on käymässä sähkötupakan kanssa. Uusia nikotiinituotteita tulee koko ajan markkinoille.

Yksityiskohdissa kiistely vie huomion sivuun, tupakkatuotteet pitää kieltää ja jättää lääkevalmisteet rajalliseksi ajaksi käyttöön. Näin toimii Uusi-Seelanti, jossa myyntiä rajoitetaan rajusti ja nikotiinituotteille tulee myyntikielto vuoden 2004 jälkeen syntyneille. Valvonta yksinkertaistuu ja halpenee. Suunta on selvä ilman mitään mittauskikkailua tai semanttisia kiistoja.

Kokemus on opettanut, että kansanterveystyön oikea suunta on se, jota tupakkateollisuus eniten vastustaa. Nyt rohkeasti kohti nikotiinivapaita sukupolvia.

Kristiina Patja

terveydenhuollon professori

Helsingin yliopisto

Jaakko Kaprio

kansanterveystieteen professori emeritus

Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide