Mistä ylikuolleisuusluvut johtuvat?

Koronapandemia on sosiaalilääketieteellinen tauti, jonka ilmaantuvuuteen ja haittoihin vaikuttavat niin lääketieteelliset kuin sosiaalisetkin tekijät.

Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osasto joulukuussa 2021.

14.5. 2:00

Helsingin Sanomien kirjoituksessa (12.5.) käsiteltiin koronavuosien ylikuolleisuutta Suomessa The Lanceletin maaliskuussa julkaiseman artikkelin johdosta. Artikkelia kommentoivat asiantuntijat eivät löytäneet asiaan selitystä.

Viimeisimmässä suomalaisen lääkäriseuran julkaisemassa tutkimuksessa (Duodecim 2022) todettiin, että covid-19-tartunnan saaneiden kuolemanriski oli korkea vanhimmissa ikäryhmissä ja monisairailla. Lisäksi kuolemanriski oli korkea miehillä ja Uudellamaalla asuneilla, mutta maahanmuuttajilla varsin alhainen.

HS:n kirjoituksessa vertailukohdaksi otettiin Ruotsi ja Saksa. Voi kuitenkin kysyä, miksi vertailumaiksi ei otettu Norjaa ja Tanskaa, jotka väestömääriltään ovat lähellä Suomea mutta joissa tartunnan saaneiden kuolemanriski on ollut lähes 50 prosenttia pienempi kuin Suomessa.

Koronapandemia on sosiaalilääketieteellinen tauti, jonka ilmaantuvuuteen ja sen aiheuttamiin haittoihin, kuolemat mukaan lukien, vaikuttavat niin lääketieteelliset kuin sosiaalisetkin tekijät. Ruotsissa pandemian alkuvaiheessa kiinnitettiin huomiota laitospotilaiden korkeaan kuolleisuuteen. Jostain syystä Suomessa tätä kysymystä ei ole lähemmin tarkasteltu.

Se seikka, että maahanmuuttajilla, joilla vanhusten siirtäminen laitoshoidokeiksi lienee kantaväestöä harvinaisempaa, kuolemanriski oli alhainen. Sen sijaan koko väestössä ruumiillisesti terveiden kuolleisuus 80 vuotta täyttäneillä oli kymmenkertainen 70–79-vuotiaisiin verrattuna.

Ennakkoluuloton koronapandemian vaikutusten tutkiminen voisi tarjota tärkeää tietoa suomalaisen terveydenhuollon toiminnasta sekä vastauksia muun muassa siihen, johtuuko meillä ruumiillisesti terveen vanhimman ikäryhmän korkea koronainfektiokuolleisuus vertailumaita heikommasta hoidon tasosta tai siitä, että nämä potilaat eivät sairastumisensa jälkeen tule/pääse hoidon piiriin.

Raimo K. R. Salokangas

professori, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide