Ajastettu itsetuho teki puhelimestani käyttökelvottoman, mutta tulevaisuudessa samanlaisen tuhlauksen ei pitäisi olla enää mahdollista

Tulevaisuuden tuotteet ovat pitkäikäisiä ja korjaamiskelpoisia.

17.5. 2:00 | Päivitetty 17.5. 6:21

Avasin tässä yksi kaunis kevätpäivä piirongin laatikon ja näin siellä muistutuksen turhauttavasta episodista, jonka ei enää tulevaisuudessa pitäisi olla mahdollinen. Johtosotkun alla makasi vanha pieni älypuhelimeni.

Puhelin tuli hylätyksi pari vuotta sitten, koska viimeisin ohjelmistopäivitys aiheutti sille kokovartalohalvauksen. Puhelimella ei pystynyt enää edes soittamaan. Verkkolaite muuttui verkonpainoksi. Jo ennen tätä ”ajastettua itsetuhoa” akku oli nuupahtanut, se ei kestänyt enää kokonaista työpäivää.

Silti näky palautti mieleeni myös toivonkipinän. Maaliskuun lopulla sähköpostiin oli kilahtanut Energiaviraston tiedote EU-komission uudesta kestävien tuotteiden aloitteesta ja ekosuunnitteluasetuksesta. Aloite jäi mediassa vähälle huomiolle, enkä minäkään siitä silloin mitään kirjoittanut. Nyt katsoin sitä tarkemmin, ja tosiaan: hyviä asioita on tapahtumassa.

Energiapihiys ja kestävyys säästävät lompakkoa.

”Tuotteet on jatkossa suunniteltava niin, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja, ovat mahdollisimman helposti korjattavia ja kierrätettäviä ja niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä”, tiedotteessa lukee.

Puhelimien ekosuunnitteluasetuksia kehitellään parasta aikaa. Niihin on tulossa vaatimus siitä, että ohjelmistopäivityksiä on tarjottava huomattavasti nykyistä pidempään, mahdollisesti jopa kymmenen vuoden ajan.

Johtosotkutkin helpottunevat. Tulevaisuudessa yhden laturin pitää käydä kaikkiin puhelimiin ja uuden laturin pakkomyynti puhelimen mukana kielletään. Lisäksi tulossa on vaatimus helposta korjattavuudesta: esimerkiksi akunvaihdon pitäisi onnistua omin voimin tavallisilla työkaluilla.

Ei voi kuin kysyä, miksi asia ei ole jo näin. Luonnonvarojen liikakäyttö kiihdyttää luontokatoa ja ilmastonmuutosta, eikä yhtäkään uutta kaivosta pitäisi joutua perustamaan siksi, että yritys suunnittelee tuotteensa nopeasti vanheneviksi. Tulevaisuuden tuotteet ovat pitkäikäisiä ja korjattavissa.

Korjaaminen on paikallista ja työllistävää liiketoimintaa. Lisäksi tuotteiden energiapihiys ja kestävyys säästävät lompakkoa. EU-komission laskelman mukaan jo olemassa olevat ekosuunnitteluvaatimukset säästivät EU:n kuluttajilta viime vuonna energialaskuissa 120 miljardia euroa.

KIrjoittaja on HS:n luontokadon kirjeenvaihtaja.

Lue lisää: Sitran laskelma: Luonto­kato pysähtyisi kierto­taloudella – lihan­syönnin ja tuhlailun vähentäminen tehokkaimmat keinot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide