Viikon puheenaiheet

15.5. 2:00

1) Nato

Suomi on liittymässä Natoon vahvan kansalaismielipiteen saattelemana. Torstaina odotusten mukaiset kantansa kertoivat presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd).

Naton yhteiseen puolustukseen voi luottaa, sillä koko Naton uskottavuus nojaa siihen, että viides artikla todella toimii. Jos se ei toimisi, koko Naton idea romuttuisi.

2) Venäjä

Venäjä on tehnyt selväksi, että se ei halua Suomen liittyvän Natoon. Viime joulukuussa Venäjä jopa vaati Natoa lupaamaan, ettei järjestö ota uusia jäseniä.

Venäjän reaktiota Suomen päättäjien ilmoitukseen odotettiin torstaina jännittyneenä, mutta tuoreeltaan se jäi melko vaisuksi. Venäjä ilmoitti jäsenyyden uhkaavan turvallisuuttaan, mutta mahdollisia vastatoimia ei täsmennetty.

3) Hoitajalakko

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät sovittelulautakunnan esityksen, jonka palkkaohjelma olisi korottanut kunta-alan palkkoja vuosittain noin prosenttiyksikön verran yli yleisen linjan.

Muut työriidan osapuolet olisivat ehdotuksen hyväksyneet, mutta hoitajajärjestöistä korotus on liian pieni. Hoitajat ilmoittivat jatkavansa joukkoirtisanoutumisen valmistelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide