Päiväkodeissa sijaistavat ensisijaisesti varahenkilöt

Laki velvoittaa toteuttamaan varhaiskasvatuslain mukaista lasten ja henkilöstön välistä suhdelukua joka päivä kaikissa toimipisteissä.

18.5. 2:00

Nimimerkki Varhaiskasvatuksen opettaja Helsingistä kirjoitti (HS Mielipide 8.5.) varhaiskasvatuksessa päivän aikana tapahtuvista työntekijöiden siirtymisistä toisiin päiväkoteihin.

Lähtökohtana Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksessa on aina pätevä, pysyvä ja sitoutunut henkilöstö. Tämän tavoitteen eteen teemme jatkuvasti töitä koko kaupungissa. Varhaiskasvatuksen henkilöstön pito- ja vetovoiman parantamiseksi on tehty lukuisia toimenpiteitä, kuten muun muassa opettajien 2 000 euron kannustinpalkkiot, kahden päivän perehdytys uusille työntekijöille, johtamisresurssin lisääminen isoimmissa yksiköissä, rekrytointimarkkinoinnin lisääminen sekä oppilaitosyhteistyön tiivistäminen.

Helsingissä varhaiskasvatuksessa ensisijaisesti sijaisina toimivat kaupungin omat varahenkilöt, henkilöstöpalvelu Seuren varahenkilöt ja alkuvuonna käyttöön otettu uusi sijaismalli nopean avun joukot, jossa työntekijä kohdennetaan joka aamu sinne, missä tarve on suurin. Tällä hetkellä näillä henkilöillä paikataan osittain haastavasta henkilöstötilanteesta johtuvaa henkilöstövajausta ja siksi sijaisten saaminen yllättäviin poissaoloihin on välillä vaikeaa.

Vähentääksemme päiväkotien työntekijöiden siirtymisiä olemme tänä vuonna lisänneet Seuren varahenkilöiden määrää kahdellakymmenellä. Helsingissä on tällä hetkellä sata omaa varahenkilöä, 112 Seuren varahenkilöä ja lisäksi 20 nopean avun varahenkilöä, eli yhteensä 232 varahenkilöä.

Laki velvoittaa toteuttamaan varhaiskasvatuslain mukaista lasten ja henkilöstön välistä suhdelukua joka päivä kaikissa toimipisteissä. Varhaiskasvatusyksikön esihenkilö katsoo päiväkohtaisesti, että kaikissa toimipisteissä on lakisääteinen henkilöstö. Henkilöstöä siirretään vain silloin, kun se on lain noudattamiseksi välttämätöntä.

Ulla Lehtonen

va. Helsingin varhaiskasvatusjohtaja

Niclas Grönholm

ruotsinkielisten palveluiden johtaja

kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide