Sijaishuollon lapsia on kuunneltava

On vaikea tilanne, jos kukaan ei usko koettua epäoikeudenmukaisuutta tai vähättelee sitä.

15.5. 2:00

Olen osana sosionomiopintojeni vaikuttamistyön kurssia tutkinut koulukotien ja sijaishuollon mediakuvaa. Perehdyin aiheeseen lukemalla eri valtamedioista aiheesta löytämiäni uutisia ja juttuja (55 kappaletta) parin viime vuoden ajalta. Lisäksi katsoin yhden televisiodokumentin ja kuuntelin aiheesta yhden audiodokumenttisarjan.

Minulla oli ennakkokäsitys, että koulukoteihin ja sijaishuoltoon liittyvä uutisointi on kielteistä ja kriittistä. Tämä kuva vahvistui tutustuttuani aiheeseen tarkemmin. Suurin osa läpikäymästäni materiaalista toi esiin epäkohtia, resurssipulaa ja lasten ja nuorten pahoinvointia. Epäkohtia onkin tärkeä tuoda esiin, jotta niihin on mahdollista saada aikaan muutoksia.

Olin kuitenkin myönteisesti yllättynyt siitä, että jutuissa lapset ja nuoret pääsivät itse kertomaan omia kokemuksiaan ja tuomaan omaa ääntään esiin. Jutuista välittyi kuitenkin myös viesti, ettei heitä kuunnella. On huolestuttavaa, että kaikista heikoimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret kokevat näin.

Aikuisten ja erityisesti sosiaalialalla työskentelevien tulisi kiinnittää tähän erityistä huomiota. Ei riitä, että annamme lasten ja nuorten puhua, vain meidän tulee panostaa siihen, että heidän viestinsä myös kuullaan. On vaikea tilanne, jos kukaan ei usko koettua epäoikeudenmukaisuutta tai vähättelee sitä.

Pinja Pihlajaviita

sosionomiopiskelija, Nurmijärvi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide