Sota näkyy sähkölaskussa

18.5. 2:00

Kauppalehti toteaa, että Suomen 61 vuotta jatkunut sähkökauppa itärajan yli päättyi viime lauantaina, kun Rao Nordic ilmoitti keskeyttävänsä sähköntuonnin Venäjältä.

”Sähköä Suomi on sen jälkeen saanut idästä kaikki nämä vuodet huolimatta siitä, mitä maailmalla on tapahtunut. Vladimir Putinin aloittama Ukrainan sota on muuttanut tämän totuuden. Käytännön syynä sähkötoimitusten loppumiseen nyt ovat EU:n Venäjän aloittaman sodan johdosta asettamat talouspakotteet, eli maksuliikenteen ongelmat.”

”Vaikka Rao Nordic ilmoittaa, että aikomuksena palauttaa sähkökauppa, kun maksuasiat saadaan kuntoon, tähän lupaukseen ei suomalaisten kannata tuudittautua. Sähkönostajat ovatkin suunnanneet katseensa jo tulevaan. Sähkökauppa tulee todennäköisesti olemaan Venäjälle poikki pitkään, josta Krimin miehityksen vuosia kestäneet pakotteet ovat hyvä esimerkki.”

”Venäjältä on viime aikoina tuotu noin kymmenen prosenttia Suomen sähköstä. Fingrid ilmoitti perjantaina, että Suomi ei tule kärsimään sähköpulasta. Puuttuva tuonti pystytään korvaamaan sähkömarkkinoilla tuomalla enemmän sähköä Ruotsista ja osin myös kotimaisella tuotannolla.”

”Tämä tarkoittaa lisääntyvää tuulivoimaa ja Olkiluoto 3:n kaupallisen tuotannon alkamista kesän lopulla. Tämä ei kuitenkaan riitä. Lisää energiaa tarvitaan ja sitä saadaan nopeasti vain tuulivoimasta. Ongelmana hankkeissa on luvituksen hitaus, johon on nyt pakko saada lisävauhtia.”

”Taloustutkimuksen Greenpeacelle tekemässä gallupissa 78 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että venäläisen energian tuonti Suomeen pitäisikin lopettaa, vaikka se nostaisi polttoaineen ja muun energian hintaa. Tutkimus ei kuitenkaan kysynyt, kuinka paljon enemmän suomalaiset olisivat sähköstään maksamaan.”

”Futuurihinnat näyttävät nyt, että halpaa kesäsähköä ei tule tänä kesänä tarjolle. – – Sota-ajan hinnat näkyvät sähkölaskussa vielä ensi vuonnakin.”

Hufvudstadsbladetin mukaan sähköntuonti Venäjältä on ollut Suomelle ikään kuin ylimääräinen ydinvoimala, jonka kautta on saatu energiaa tasaisesti ja halvalla.

”Venäläisen sähkön poisjäänti voidaan kompensoida muulla tavoin, etenkin lännestä tuleva sähkö korvaa menetystä.”

”Vastedes Suomella on yksi käytössään yksi pelinappula vähemmän, ja se tasoittaa tietä hintahuipuille kuivuuden, kovien pakkasten, tuulettomien jaksojen tai äkillisten tuotantohäiriöiden aikaan – ja etenkin silloin, kun monia ongelmia esiintyy samanaikaisesti. Myönteistä korkeissa sähkönhinnoissa on, että ne vauhdittavat investointeja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide