Terveysvero edistää kansanterveyttä

Erityinen huoli koskee lasten lihomista nykyisessä epäterveellisten tuotteiden markkinointiympäristössä.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan (2020) selvä enemmistö suomalaisista kannattaa sokeriveroa.

20.5. 2:00

Suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa, joka vaikuttaa merkittävästi kansanterveyteen ja sote-kustannuksiin. Pelkkä ohjaus ja valistus eivät riitä. Tarvitsemme tehokkaita keinoja vaikuttaa kansalaisten ruokavalioon. Erityinen huoli koskee lasten lihomista nykyisessä epäterveellisten tuotteiden markkinointiympäristössä.

Elintarviketeollisuusliiton Mikko Käkelän ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n Niko Pankan mukaan terveysvero olisi tehoton ja vaikeasti toteutettavissa (HS Vieraskynä 18.5.). Kokemukset alkoholi- ja tupakkaverosta kuitenkin osoittavat, että hinnalla on huomattava vaikutus kulutukseen. Myös taannoinen makeisveron korotus (2014) vähensi sokerillisten virvoitusjuomien kulutusta.

Hinnalla on huomattava vaikutus kulutukseen.

Myös kansainväliset esimerkit puhuvat veron puolesta. Britanniassa vuonna 2016 käyttöön otettu porrastettu virvoitusjuomavero on ohjannut juomateollisuutta tehokkaasti vähentämään sokeria juomistaan ja näin vähentänyt sokerin saantia. Sokeriveroa suosittelevat muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki.

Laaja-alainen ja oikein porrastettu vero kannustaa kuluttajaa valitsemaan halvempia ja terveellisempiä vaihtoehtoja, joiden hinta ei ole noussut. Se kannustaa teollisuutta kehittämään tällaisia halvemman verotuksen tuotteita.

Maailma on muuttunut Käkelän ja Pankan viittaaman sokeriveroraportin jälkeen (2013). Terveysveron useimmat ongelmat ovat poistuneet. EU-asetuksen ansiosta ravintoainepitoisuuksien pakkausmerkinnät ovat pakollisia. Tiedetään, kuinka paljon sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa tuote sisältää. Hallinnollista taakkaa voidaan vähentää automatisoinnilla ja rajaamalla pienet tuottajat veron ulkopuolelle.

Kansan vastustuksesta asia ei jää kiinni: Taloustutkimuksen kyselyn mukaan (2020) yli puolet suomalaisista kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen, ja selvä enemmistö väestöstä kannattaa juuri sokeriveroa. Poliittisilta päättäjiltä odotetaankin toimia, jotka sekä parantavat kansanterveyttä, vähentävät sote-kustannuksia että tuovat valtiolle sen kaipaamia verotuloja.

Pekka Puska

professori

Vertti Kiukas

pääsihteeri, Soste Suomen sosiaali ja terveys ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide