Lautamiesjärjestelmästä on luovuttava

Oikeusturva vaatii riittävästi ammattitaitoisia tuomareita, syyttäjiä ja avustajia.

20.5. 2:00

Helsingin Sanomat on uutisoinut viime päivinä oikeudenhoidon ammattilaisten erittäin kriittisestä suhtautumisesta nykyiseen lautamiesjärjestelmään (esimerkiksi HS 19.5.). Onneksi myös poliittiset päättäjät ovat heräämässä järjestelmän ongelmiin.

Tarpeellisen kritiikin taustalla ovat periaatteelliset ja taloudelliset kysymykset. Lautamiesten poliittinen nimitystapa on jo lähtökohdiltaan ongelmallinen. Sekä laillisuusvalvojat että Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco ovat kiinnittäneet huomiota poliittisin perustein valittuihin lautamiehiin. Järjestelmä vaarantaa tuomioistuinten riippumattomuuden.

Lautamiehet osallistuvat nykyisin aiempaa harvempiin käsittelyihin. Riitajuttuihin he eivät osallistu lainkaan ja rikosjutuissakin vain osaan.

Samaan aikaan tuomioistuimemme taistelevat kroonisessa rahapulassa. Kansalaisten oikeusturva ei todellakaan ole lautamiesjärjestelmän varassa. Sen sijaan oikeusturva vaatii riittävästi ammattitaitoisia tuomareita, syyttäjiä ja avustajia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti kiinnittänyt huomiota oikeusprosessiemme hitauteen. Hitaus johtuu rahapulasta.

Koko ammattikuntamme yhdistävässä Lakimiesliitossa vaadimme oikeudenhoitoon välitöntä hätärahoitusta ja pysyvän perusrahoituksen kuntoon laittoa. Samalla turhaksi käyneestä lautamiesjärjestelmästä on pakko luopua. Tuomioistuinten toiminnan laillisuusvalvonta on joka tapauksissa vahvoissa ammattimaisissa ja oikeusvaltioperiaatteet tunnustavissa käsissä.

Jore Tilander

toiminnanjohtaja

Suomen lakimiesliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide