Tämän harjoitteen ansiosta selkäni ei ole oireillut enää kertaakaan

Neljännesvuosisata sitten sain selkähoitajalta yksinkertaiset ohjeet äkilliseen selkäongelmaani.

20.5. 14:00

Hanna Voutilainen kertoi (HS Torstai 19.5.) vuosikausia piinanneesta selkäsärystään ja selkäleikkauksesta, joka toi avun. Hänen ongelmanaan oli välilevyn pullistuma. Tästä johtuvia ongelmia kutsutaan kansan suussa noidannuoliksi.

Neljännesvuosisata sitten en saanut terveyskeskuksessa apua vastaavaan äkilliseen selkäongelmaani. Lähetettiin kotiin toipumaan. Ei edes varoitettu saunomisesta tässä akuutissa tilanteessa. Onneksi ystävä ohjasi minut selkähoitajalle, jolta sain yksinkertaiset ohjeet monisteena – kuusi yksinkertaista harjoitetta päivittäin noudatettavaksi. Ohjeet olivat Hyks-instituutin Selkätutkimusyksikön hyväksymät. Niitä noudattamalla selkäni ei ole sen jälkeen oireillut kertaakaan.

Kuulin vaimoltani hänen ylipainoisesta ystävästään, joka ei ollut selkänsä takia nukkunut kunnolla moneen kuukauteen. Mitkään särkylääkkeet eivät auttaneet. Leikkauspäiväkin oli jo sovittu. Lähetin hänelle nämä ohjeet. Arvasin, että hän ei ehkä viitsi tai jaksa suorittaa kaikkia kuutta harjoitetta, joten painotin hänelle yhtä niistä, ”välilevyn pumppausta”.

Puolen vuoden kuluttua soitin hänelle. Selkä oli kunnossa. Leikkaus oli peruttu. Selkä pysyi kunnossa hänen elämänsä loppuun asti, vaikka hän ei tehnyt tätä, ehkä minuutin kestävää harjoitetta, päivittäin. Hän tunnusti tekevänsä sen vain, kun selässä alkoi olla ”tuntemuksia”.

Tässä lopuksi tuo selän ojennusharjoite (välilevyn pumppaus):

Asetu vatsamakuulle, kämmenet lattiaa vasten sopivalla etäisyydellä olkapäiden edessä. Ojenna käsivarret työntäen ylävartaloa ylöspäin. Pyri pitämään lantio lattiassa ja selkä rentona. Laskeudu takaisin vatsamakuulle. Toista liike 5–10 kertaa.

Pertti Tiimonen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide