Synnytyssairaaloiden koronarajoitukset pitää lopettaa

Synnytyksestä toipuvan äidin odotetaan viettävän 23 tuntia vuorokaudesta yksin vauvan kanssa. Puoliso saa nähdä omaa vastasyntynyttä lastaan vain tunnin päivässä.

28.5. 2:00

Tulevana ensisynnyttäjänä olen pettynyt päättäjien kyvyttömyyteen poistaa kaikki koronarajoitukset synnytyssairaaloista, vaikka oikeusasiamies on jo aiemmin linjannut, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on toiminut virheellisesti rajoittaessaan puolisoiden ja tukihenkilöiden oloa synnytyssairaaloissa (HS 17.2.).

Jos perhehuoneet ovat täynnä ja synnyttäjä joutuu lapsivuodeosastolle, jossa on samassa huoneessa useampi synnyttänyt, puolison vierailut ovat yhä hyvin rajoitettuja. Suositus on tunti päivässä.

Synnytyksestä toipuvan äidin odotetaan siis viettävän 23 tuntia vuorokaudesta yksin vauvan kanssa. Puoliso saa nähdä omaa vastasyntynyttä lastaan vain tunnin päivässä. Tämä rajoitus julmuudessaan on kuin Kiinan koronapolitiikasta. Se ei loukkaa pelkästään äidin vaan myös puolison ja lapsen oikeuksia.

Synnyttäneiden kielteisistä kokemuksista on puhuttu tämänkin lehden sivuilla jo vuosia. Usein ne pannaan resurssipulan piikkiin.

Absurdia tässä onkin se, että kyse ei ole resursseista vaan viranomaispäätöksestä. Kun muu yhteiskunta pidetään avoinna, on selvää, ettei muutaman puolison läsnäolo synnyttäneiden osastolla vaikuta yleiseen koronatilanteeseen. Sen sijaan puolisoiden apu ja tuki helpottaisivat varmasti myös hoitajien työtaakkaa.

On vaikea saada selville, kuka näitä järjettömiä rajoituksia synnytyssairaaloissa haluaa yhä ylläpitää. Kuva päättäjien sekasortoisesta koronajohtamisesta piirtyi myös HS:n jutusta 23.5. ja herätti kysymyksen: johtuuko uusien perheiden elämää epäreilulla tavalla vaikeuttava rajoitus byrokraattisesta kömmähdyksestä ja unohduksesta?

Kaikki vierailurajoitukset synnytyssairaaloissa on poistettava välittömästi. Meitä synnyttäjiä, vauvojamme ja perheitämme on kohdeltava inhimillisesti, viimeinkin.

Huolestunut ensisynnyttäjä

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide