Yksinäisyys yksiössä ei tee mielelle hyvää

Ihmisten henkinen huonovointisuus aiheuttaa miljardien eurojen laskun yhteiskunnalle vuosittain.

Monet ikääntynet ihmiset kärsivät yksinäisyydestä.

26.5. 2:00

Ikääntyneet ihmiset, erityisesti yli 75-vuotiaat naiset kärsivät yksinäisyydestä. Toinen ryhmä ovat nuoret aikuiset. Esimerkiksi Helsingin noin 340 000 taloudesta yli 160 000 on yhden ihmisen talouksia. Ja yhteiskunta vielä ajaa ihmisiä asuntopolitiikallaan asumaan yksiöihin, yksin.

Selvitysten mukaan niin vanhusten kuin nuorten aikuistenkin mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Tähän oman lisänsä on tuonut korona-aika rajoituksineen. Samanaikaisesti terveyspalvelut ovat koronapandemian takia heikentyneet. Matalan kynnyksen palveluihin on vaikea päästä, kun palveluita tuottavaa henkilökuntaa puuttuu.

Satuin kuuntelemaan asiantuntijalääkäri Meri Larivaaran ja tutkimusjohtaja Katja Kokon erinomaiset esitykset iäkkäiden mielen hyvinvoinnin tukemisesta ja laadukkaasta mielenterveystyöstä, jossa sivutuotteena mainittiin myös nuoret aikuiset. Me tiedämme, mikä on ongelma ja mitä pitäisi tehdä. Asiantuntijat ovat puhuneet. Mutta mitä tehdään?

Nyt hyvinvointialueiden ja erikoissairaanhoidon uudelleenjärjestelyissä olisi mahdollisuus panostaa muun muassa mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden – lähes kansansairauksien – palveluiden sisältöön.

Olemme Suomessa OECD:n selvitysten mukaan kärkimaita mielen pahoinvoinnin alueella, ja EU:n selvitysten mukaan kärkimaita lähisuhdeväkivallan suhteen. Näistä kärkisijoista olisi hyvä päästä eroon. Ihmisten henkinen huonovointisuus aiheuttaa miljardien eurojen laskun yhteiskunnalle vuosittain. On äärettömästi inhimillistä kärsimystä. Mielenterveys on myös monessa muussa maassa kehityksen kohteena. Voisimmeko ottaa hyvistä esimerkeistä mallia, kuten Skotlannista?

Ihmisten tarpeita olisi hyvä kuunnella kaikilla yhteiskunnan toimialoilla, ja toimialojen olisi hyvä oppia tekemään yhteistyötä niin vanhusten kuin nuortenkin hyväksi, kun siihen on vielä mahdollisuus.

Auni-Marja Vilavaara

ikäihminen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide