Keskityn liikenteeseen enkä kuuntele autolla ajaessani edes radiota

Vaikka autojen vivut ja napit ovat olevinaan helppoja käyttää, ne vievät aina kaiken huomion ajamisesta.

Suojatien pitää olla turvallinen jalankulkijalle. Liikennettä Mannerheimintiellä tammikuussa 2013.

27.5. 2:00

Ari Holopainen kirjoitti ansiokkaasti (HS Mielipide 19.5.), että autojen kosketusnäytöt vievät huomion pois liikenteestä. Joose Luukkanen (HS Mielipide 23.5.) oli niistä päinvastaista mieltä.

Olen ajanut satojatuhansia kilometrejä autolla, jossa on käsikäyttöisiä vipuja ja nappeja eri toimintojen säätämiseen radiota myöten. Olen huomannut, että vaikka vivut ja napit ovat olevinaan helppoja käyttää, ne vievät aina kaiken huomion ajamisesta. Senhän täytyy olla tärkeintä.

Radion kuuntelun olen jättänyt autoillessa pois kokonaan. Sekin vie aina ajatukset pois siitä, mitä edessä näkyy. Se kuuluisa musta sekunti reaktioaikaa on useimmiten pidempi.

Joose Luukkanen kirjoitti: ”Toki autoilija voi ajon aikana käyttää väärin auton kosketusnäyttöä siinä missä kännykkää tai nappuloilla varustettua radiotakin. Oikea syntipukki on kuitenkin kuljettaja eikä kosketusnäyttö.”

Tällaisessa tilanteessa ei ole olemassa syytöntä kuljettajaa, käytti hän millaisia vipstaakeja tahansa. Tuo kaikki vie huomion ajamisesta.

Valtaosa nykyisissä ajoneuvoissa olevista hienouksista on täysin turhia. Keskittykää ajamiseen, ympäristöön ja liikenteen seurantaan. Keskittäkää ajatuksenne siihen, mitä näette ja jättäkää vähemmälle kaikki muu toiminta ajoneuvoa kuljettaessanne.

Hannu Musakka

laulutaiteilija, Kaavi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide