Vammaiskuljetukset tulee hoitaa turvallisesti

6.6. 2:00

Jyrki Pinomaa (HS Mielipide 23.5.) kirjoitti selvät sävelet siitä, kuinka hyvinvointialueiden tulee tuottaa vammaisten kuljetuspalveluja turvallisesti asiakkaat huomioiden ja myös taksiyrittäjien elinkeino mahdollistaen.

Kokemukseni erillisestä Espoossa käytössä olevasta palvelusta eivät ole rohkaisevia. Vähän aikaa sitten sitten invataksin kuljettaja kiinnitti pyörätuolini väärin, joten hetkellisessä kiihdytyksessä kaaduin pyörätuolissa selälleni. Onni onnettomuudessa oli, etten lyönyt päätäni lattialla oleviin rautoihin. Ei siis toiminut erillispalvelun ”turvallinen kyyti” -periaate. Monta kertaa kyyti on myös jäänyt kokonaan tulematta. Huonoja esimerkkejä on paljon.

Kun tehdään erillisratkaisuja, uudet rakennettavat tietojärjestelmät vaativat perustamiskustannukset ja sen jälkeen jatkuvaa kehittämistä, eli ne ovat kustannussyöppöjä. Toimintaa pyörittämään vaaditaan oma erillinen henkilöstö. Lisäksi kilpailutuksessa sopivia takseja on rajattu määrä.

Toivon, että hyvinvointialueiden päättäjät hyödyntävät jo olemassa olevia taksien tilauskanavia eikä keksittäisi pyörää uudelleen. Yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja saatavuuden puolesta.

Petri Pohjonen

vaikeasti vammainen, hallitusammattilainen, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide