Kriteerit hymypatsaan jakamiseen käydään lasten kanssa huolellisesti läpi

Oman kokemukseni mukaan hymypatsas äänestetään usein oppilaalle, joka on hyvän ilmapiiriin taustavaikuttaja.

Joitakin vanhempia hymypatsaiden jakaminen lapsille harmittaa.

27.5. 2:00

Helsingin Sanomien kirjoituksessa (24.5.) tuotiin esiin joidenkin vanhempien kokema ongelma kouluissa keväisin jaettavien hymypatsaiden suhteen.

Pitkäaikaisena luokanopettajana ja lukemattomia hymypatsaita lapsille ojentaneena totean, että kirjoitus aliarvioi lasten arviointikyvyn sekä jälleen kerran koulun ja opettajien pedagogisen osaamisen.

Tämä koulun osaamista ja arviointikykyä mitätöivä ilmiö on ajallemme ominainen ja se surettaa ja ärsyttää minua. Taas kerran niin moni koulun ulkopuolinen toimija antaa ymmärtää osaavansa koulua ja koulutuksen saaneita opettajia paremmin, kuinka koulu toimii.

Hymypatsaan jakoon on Opinkirjo.fi -sivustolla selkeät kriteerit, joita käydään lasten kanssa läpi. Kunpa kaikki tietäisivät, millä hartaudella ja kypsyydellä lapset nimen äänestyspaperiin kirjoittavat. Heille on kunnia-asia ymmärtää oman parhaan kaverin ja yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä rakentaneen lapsen välinen ero.

En voi olla samaa mieltä kirjoituksessa siteeratun professori Niina Junttilan kanssa siitä, että patsas suosisi ekstrovertteja lapsia. Oman kokemukseni mukaan hymypatsas äänestetään usein oppilaalle, joka on hyvän ilmapiiriin taustavaikuttaja, ei välttämättä ollenkaan luokan suosituin tai lahjakkain.

Hymypatsas on ollut mahdollisuus antaa tunnustusta koulussa lapselle, joka akateemisen menestyksen perusteella ei saa jotakin muuta stipendiä. Opettajalla on luokastaan kokonaisvaltainen pedagoginen kasvatus- ja opetusvastuu. Tämän pedagogisen asiantuntijuutensa avulla hän varmistaa, että hymypatsasäänestyskin toteutuu reilusti annettujen kriteerien puitteissa.

Meidän aikuisten rooli ei ole poistaa kaikkia pettymyksiä lasten maailmasta. Meidän tehtävänämme on valmistaa heitä maailmaan, jossa kaikki eivät aina saa kaikkea.

Suvi Kostian

luokanopettaja, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide