Onko Suomella kriisinkestävyyttä?

28.5. 2:00

Suomen kriisinkestokykyä eivät ratkaise viranomaiset, sen ratkaisevat kotitaloudet ja niiden valmistautuminen. Huoltovarmuuskeskuksen suorituskyky loppui jo koronapandemian alussa, kun Suomeen piti ostaa iso määrä hengityssuojaimia.

Venäjä on uhannut Suomea vaikeuksilla, kun liitymme Natoon. Uhkaukset tuskin jäävät pelkiksi sanoiksi. Miten kodit pärjäävät, jos sähköt katkeavat kolmeksi päiväksi? Miten lämmittää ruoka ja keittää kahvi? Mitä juoda, jos hanasta ei tule vettä? Miten toimia, jos vessa ei vedä? Tällaisissa tilanteissa kriisinkestävyys punnitaan.

Sähkö on nykyaikaisen elämisen perusta niin kotitalouksissa kuin elinkeinoelämässäkin. Sähköverkon haavoittuvia solmukohtia ovat suuret sähköasemat, jotka on suojattu puutteellisesti. Miten tieto kulkee yrityksestä toiseen ja ihmiseltä ihmiselle, jos tietoliikenteen linkkiasemat lamautetaan?

Veijo Vilska

Parikkala

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide