Metsä ei saisi olla pelkkä puupelto

Nuoret yksilajiset ”puupellot” ovat koneellisen puunkorjuun ehdoilla nopeita käsitellä, mutta luonnon monimuotoisuuden ja lajirunsauden kannalta tällainen tehometsänhoito avohakkuineen on kohtalokasta.

Kulotusta on hyödynnetty metsänhoidossa etenkin menneinä vuosikymmeninä.

28.5. 2:00

Metsänhoitoon ja metsien merkityksen huomioimiseen on maassamme panostettu vuosikymmenten ajan monin eri tavoin. Ahlströmin metsäosasto työllisti meitä koulupoikia 1950-luvun kesinä metsänhoitotöissä Syrjässä, Ristiinassa ja Varkaudessa. Asuimme alueilla olevissa tukkikämpissä yhdessä metsäalan ammattilaisten kanssa. Moottorisahoja ei ollut vielä silloin käytössä. Iltapuhteilla metsurit kunnostivat työvälineitään. Pokasahojen teriä viilattiin teräkuntoon.

Siihen aikaan metsänuudistuksessa suunniteltu hakkuualue kulotettiin ja tuhkaiseen maahan istutettiin mäntyä. Rivi koulupoikia eteni hakkuuaukolla ja noin kahden metrin välein tehtiin maahan kuoppa eli laikku, johon ripoteltiin muutama männynsiemen ja polkaistiin ne maahan. Näin kulotettu alue valmistettiin uuden puusukupolven kasvuun.

Menetelmät ovat niistä ajoista muuttuneet. Nykyisin kulotusta ei juurikaan harrasteta, ja puunistutukset tapahtuvat taimilla.

Luonnon monimuotoisuuden kapeneminen herättää monissa huolenaiheita. Vanhoja ikipuita ja monilajisia metsiä ei enää näe kuin joillakin suojelluilla alueilla, kuten kansallispuistoissa ja hautausmailla. Avohakkuut ja tilalle istutetut yksilajiset talousmetsät kaventavat luonnon monimuotoisuutta ja lajirunsautta. Metsienkäsittelyn vaikutukset näkyvät jopa tiettyjen lintulajien vähentymisenä.

Nuoret yksilajiset ”puupellot” ovat koneellisen puunkorjuun ehdoilla nopeita käsitellä, mutta luonnon monimuotoisuuden ja lajirunsauden kannalta tällainen tehometsänhoito avohakkuineen on kohtalokasta. Jatkuvan kasvatuksen menetelmien kehittämistä metsänhoidossa pitäisikin myös tästä näkökulmasta tarkasteltuna pyrkiä edistämään nykyisestään.

Luonnon monimuotoisuutta tulisi edistää myös istuttamalla eri puulajeja ja jättämällä lahopuita hakkuualueille. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet, joita metsienhoidolle ja luonnon monimuotoisuudelle aiheutuu, on otettava vakavasti huomioon.

Ahti Immonen

Varkaus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide