Elokuva- ja tv-alan tasa-arvo-ongelmat pitää korjata

Naisille on tarjolla selvästi vähemmän ammattia vastaavia työtilaisuuksia kuin miehille.

7.6. 2:00

Audiovisuaalisella alalla Suomessa on tasa-arvon paradoksi: alalle koulutetaan naisia ja miehiä yhtä paljon, mutta puolet valmistuneista naisista katoaa muille aloille tai työelämän ulkopuolelle. Samaan aikaan ala kärsii vakavasta osaajapulasta.

Useat kansalliset ja kansainväliset tutkimukset sekä alan ammattilaisten havainnot osoittavat, että naisille on tarjolla selvästi vähemmän ammattia vastaavia työtilaisuuksia kuin miehille. Tuloksissa toistuvat sukupuoli- ja ikäsyrjintä, suljetut verkostot ja suljettu työnhaku.

Alalla vallitsee vakava naistekijöihin kohdistuva arvostusongelma. Naisten hankesuunnitelmilla on rahoitusneuvotteluissa korkeampi kynnys päästä kehittelyyn saakka, ja ehdotettuja aiheita ja henkilöhahmoja, jopa itse tekijöitä, vähätellään.

Alan työkulttuuri, johtaminen ja päätöksenteko kaipaavat avoimuutta.

Julkisista lähteistä rahoitettavien, mittavien tuotantojen vastineeksi on kerättävä tietoa sukupuolivaikutuksista sekä noudatettava palkka-avoimuutta — onhan Suomi sitoutunut edistämään tasa-arvoista työelämää kansallisesti, EU-tasolla sekä osana YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelmaa.

Alan keskeisten toimijoiden ja ammattilaisten yhteistyönä rakennetaan parhaillaan kasvusopimusta, jossa määritellään av-alan kasvu- ja kehitystavoitteet sekä tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet.

Nopein tapa parantaa tilannetta on panostaa sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Kasvusopimukseen on kirjattava kolme keskeistä muutosta, jotka koskevat työkulttuuria, päätöksentekoa ja osaamisen kehittämistä.

Tasa-arvoinen ja arvostava työkulttuuri on keskeinen osa vastuullista liiketoimintaa ja av-alan tulevaisuuden avaintekijä.

Kirsi Reinola

projektipäällikkö

Nina Maskulin

projektitutkija

Action! -hanke, Aalto yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide