Pieni vähemmistö käyttää valtaa kirkossa

Viime seurakuntavaaleissa vain noin 14 prosenttia kirkon 16 vuotta täyttäneistä jäsenistä käytti äänioikeuttaan.

Vain pieni osa kirkon jäsenistä osallistuu aktiivisesti seurakuntien toimintaan.

13.6. 2:00

Kysyin teiniltä, mitä sanaparista ”kristilliset arvot” tulee ensimmäisenä mieleen. ”Jotain, että vain nainen ja mies saa mennä naimisiin”, hän vastasi.

Ei yllätä. Evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on jauhanut avioliittoasiaa vuosi vuoden perään.

Kirkolliskokouksessa istuu pappeja ja maallikkoja. Papit edustavat varsin kattavasti kirkon papistoa, joka on katsomukseltaan melko liberaalia. Kirkolliskokouksen maallikot sen sijaan edustavat pientä, konservatiivista kirkon jäsenistön osaa. Tämä johtuu siitä, että seurakuntien luottamushenkilöt valitsevat kirkolliskokouksen maallikkoedustajat.

Luottamushenkilöt valitaan seurakuntavaaleissa. Viime vaaleissa vain noin 14 prosenttia kirkon 16 vuotta täyttäneistä jäsenistä käytti äänioikeuttaan. Pienen, aktiivisen vähemmistön valitsemat edustajat päättävät siitä, mihin kaikkien maksamat kirkollisveroeurot käytetään ja ketkä käyttävät kirkon ääntä kirkolliskokouksessa.

Mitä useampi ihminen on ehdolla seurakuntavaaleissa, sitä korkeammaksi äänestysprosentti nousee. Ja mitä korkeampi äänestysprosentti, sitä laajemmin kaikkien kirkkoon kuuluvien ääni kuuluu päätöksenteossa.

Jos haluat vaikuttaa seuraavan paikallisen seurakunnan ja sitä kautta kirkolliskokouksen päätöksentekoon, kannattaa olla liikkeellä pian. Perusta valitsijayhdistys, etsi ehdokkaita, kampanjoi, käytä äänioikeuttasi. Ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta, vaalit pidetään 20. marraskuuta.

Ehdokkaaksi lähtevän tulee olla täysi-ikäinen, konfirmoitu kirkon jäsen. Mitään uskovaisuustodistuksia, dogmatiikan opintoja, viikkomessuun osallistumisia tai toisten määrittelemiin arvoihin tai jumalakuviin sitoutumista ei tarvita.

Topi Linjama

Joensuun seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide