Asunto­markkinoiden uhka tulee lännestä

Ruotsin asuntomarkkinoilla hinnat lähtivät laskuun. Jos tahti kiihtyisi, Suomessa ei oltaisi suojassa kerrannaisvaikutuksilta.

4.6. 2:00 | Päivitetty 4.6. 7:28

Ruotsin railakkailla asuntomarkkinoilla tuulee.

Tukholmassa asuntojen hinnat laskivat Danske Bankin mittarin mukaan toukokuussa lähes kolme prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös kauppojen määrä on laskussa.

Taustalla on Ruotsin keskuspankin käynnistämä koronnostojen sarja, joka on tekemässä lainarahasta kalliimpaa.

Sama korkojen nousu on edessä koko läntisessä maailmassa, myös Suomessa.

Ei ole yllätys, että asuntomarkkinoiden rakoilu näkyy nyt juuri Ruotsissa. Asuntojen hinnat ovat länsinaapurissa nousseet noin 20 prosenttia vuoden 2020 alusta.

Parinkymmenen prosentin nousu ei automaattisesti tarkoita kuplaa. Euroopan keskuspankki on kuitenkin analyysissään havainnut Ruotsissa merkkejä asuntojen yliarvostuksesta.

Se mikä menee vauhdilla ylös, tulee usein kovaa alas. SBAB-pankin pääekonomisti Robert Boije arvioi tällä viikolla Dagens Nyheterille, että asuntojen hinnat voivat pudota Ruotsissa 10–20 prosenttia. Jo tämän vuoden aikana voi olla mahdollista nähdä kymmenen prosentin pudotus.

Keskuspankin korkopäätös on Boijen mukaan saanut monet ruotsalaiset uskomaan, että lainakustannukset ovat todella nousemassa. Asuntoja on jo ryöpsähtänyt myyntiin paljon. Se saattaa kertoa, että ihmiset haluavat kaupata asuntonsa pikaisesti hintojen laskua peläten.

Pohjoismaat ovat samassa veneessä.

Talouskriisejä on usein edeltänyt asuntojen hintojen nopea ja velkavetoinen nousu.

Pohjoismaat – ja Ruotsi erityisesti – ovat herkkiä asuntomarkkinoiden notkahduksille. Kotitalouksilla on paljon velkaa. Pankkien lainat painottuvat poikkeuksellisen voimakkaasti asuntolainoihin.

Suomalaisilta olisi virhe olla vahingoniloisia Ruotsin tilanteesta, vaikka Suomen asuntomarkkinoilla on vähemmän painetta hintojen korjausliikkeeseen. Suomen Pankin toukokuussa julkaistun analyysin mukaan Ruotsin riskit ovat ”erityisen herkkiä välittymään Suomen talouteen”.

Pohjoismaiden taloudet ovat vahvasti kytköksissä muun muassa pankkisektorin kautta. Jos asuntojen hinnat laskevat yhdessä maassa, se tarkoittaa pohjoismaiselle pankille vakavaraisuuden heikkenemistä konsernitasolla. Tämä puolestaan heikentää pankin mahdollisuutta antaa lainoja yritysten investointeihin ja kotitalouksien hankintoihin muissakin maissa.

Sama koskee luottotappioita: vaikka ne syntyisivät yhdessä Pohjoismaassa, lainahanat kiristyisivät kaikissa.

Nato-kevään teema jatkuu myös asuntomarkkinoilla: Samassa veneessä ollaan.

Kirjoittaja on HS Vision toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide