Uusi yksilöintitunnus lisää tietosuojaa

Yksilöintitunnus mahdollistaa henkilötietojen minimoinnin EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti, koska tunnuksen mukana ei välitetä henkilötietoja.

8.6. 2:00

Henkilötunnuksen uudistus on tarpeellinen, kuten Finanssiala ry:n, Kansaneläkelaitoksen ja Eläketurvakeskuksen johtajat toivat esiin mielipidekirjoituksessaan (HS 4.6.). Uudistuksen tavoitteina on varmistaa henkilötunnusten riittävyys, jouhevoittaa henkilötunnusten antamista, mahdollistaa sukupuolineutraali henkilötunnus sekä luoda perusteet uudelle yksilöintitunnukselle. Uudistus luo edellytyksiä digitalisaatiolle Suomessa, ja sillä varaudutaan kehityskulkuihin, jotka toteutuvat mahdollisesti vasta vuosikymmenten päästä.

Kirjoittajat kyseenalaistivat uuden yksilöintitunnuksen, joka luodaan uudistuksessa väestötietojärjestelmään henkilötunnuksen rinnalle. Yksilöintitunnuksella ei korvattaisi henkilötunnusta. Organisaatiot ja viranomaiset voisivat ottaa sen vapaaehtoisesti käyttöön, jos ne eivät muun muassa tietosuojasyistä halua tai voi käsitellä asiakkaiden tai työntekijöiden henkilötunnuksia. Yksilöintitunnus mahdollistaa henkilötietojen minimoinnin EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti, koska tunnuksen mukana ei välitetä henkilötietoja.

Yksilöintitunnuksella ei korvattaisi henkilötunnusta.

Yksilöintitunnusta tullaan hyödyntämään muun muassa uudessa digitaalisessa henkilöllisyystodistuksessa. Yksilöintitunnus luo edellytyksiä uusille toimintamalleille, mutta ei velvoita sen käyttöönottoon. Yksilöintitunnuksella ei olisi vaikutuksia niihin organisaatioihin, jotka eivät sitä ottaisi käyttöön. Tunnuksen käyttöön ottava organisaatio vastaa tiedonvaihdon järjestämisestä organisaatioiden kanssa, jotka eivät omassa toiminnassaan käsittele yksilöintitunnusta.

Kirjoittajat olivat huolissaan uudistuksen kustannuksista. Valtiovarainministeriön arvion mukaan yksilöintitunnuksen käyttöönotto väestötietojärjestelmässä maksaisi noin miljoona euroa. Kustannuksia syntyy rinnakkaiskäytöstä organisaatiolle vain, jos se päättää ottaa tunnuksen käyttöön.

Jarkko Levasma

ict-johtaja, valtiovarainministeriö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide