Opposition iltalypsy ei saa torpata rajalakeja

8.6. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat toteaa hallituksen valmistelevan pikaisia muutoksia valmiuslakiimme hybridiuhkiin varautumisen vuoksi.

”Uudistusta kirittää Nato-hanke, ja sen tarpeesta vallitsee eduskunnassa yhtä laaja yhteisymmärrys kuin itse Nato-jäsenyydestä.”

”Yksituumaisuus on hyvä lähtökohta, sillä valmiuslain korjaaminen edellyttää tässä kohtaa viiden kuudesosan enemmistöä. Ilman sitä uudet pykälät saataisiin voimaan aikaisintaan vasta ensi vaalikaudella. Niin pitkään ei ole varaa odottaa turvallisuuspoliittisesti epävakaana aikana. Silti valmiuslaki saattaa jäädä nykyiseltä eduskunnalta päivittämättä.”

”Oppositio vaatii lakiin mahdollisuutta keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanotto, jos rajojemme yli alkaisi yhtäkkiä pyrkiä tänne puolelle isoja määriä ihmisiä. Venäjä koetteli Suomea tällä tavoin pienimuotoisesti jo talvella 2016.”

”Myös hallitus tietää, että Venäjä voi taas tehdä saman tempun paljon suuremmassa mittakaavassa. Keskusteltuaan EU-komission kanssa hallitus näyttää kuitenkin päätyneen siihen, ettei rajoja voida sulkea lakiteitse kokonaan edes hätätilanteiden varalta, koska se olisi vastoin EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia.”

”EU on toisaalta osoittanut kykynsä joustaa tiukassa paikassa, jos jäsenmaiden turvallisuus sitä edellyttää.”

”Nykyinen valmiuslaki sisältää liian monta hybridisoturin mentävää aukkoa, jotta sen korjaamisen voisi jättää seuraavan eduskunnan huoleksi. Hallitus näyttää tämän jo oivaltaneen, joten enää puuttuu, että oppositio kantaa oman vastuunsa.”

Kalevan mukaan turvallisuudesta on Nato-hakemuksesta saavutetun yksimielisyyden jälkeen tullut taas poliittisen taktikoinnin väline.

”Kotimaista kiistaa sovitellaan pääministeri Sanna Marinin (sd) johdolla keskiviikkona. Sovun löytäminen olisi mitä suotavinta.

”Ylipäätään Suomen ei ole syytä edistää käytäntöä, joka murentaa kansainvälisiä sopimuksia. Monet niistä suojelevat pieniä valtioita.”

Hufvudstadsbladet pitää hankkeen hidastamista riskialttiina ja tyhmänä.

”Oppositiolle ja perussuomalaisille tarjoutuu ennen vaaleja vielä lukemattomia muita mahdollisuuksia korottaa profiilia ja erottautua hallituksesta ja hallituspuolueista. Mutta maan turvallisuus on erittäin huono valinta populistisen oppositiopolitiikan kohteeksi.”

Kainuun Sanomat tähdentää, että nyt ei ole iltalypsyn aika.

”Tärkeät, rajaturvallisuutta parantavat lait on saatava nuijittua vauhdilla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide