Terapiat etulinjaan -toimintamalli voi taata terapiaan pääsyn

Terapiaan pääsy voidaan taata, mutta vain korjaamalla koko hoitoprosessi samanaikaisesti. Digihoitoja pitää olla saatavilla 24/7.

10.6. 2:00

Ministeri Aki Lindén (sd) perusteli (HS 1.6.), miksi terapiatakuuta ei esitetä osana perusterveydenhuollon hoitotakuulainsäädäntöä. Sen sijaan hallitus edistää hoitoon pääsyä muun muassa tukemalla Terapiat etulinjaan -toimintamallin käyttöönottoa.

Terapiat etulinjaan -toimintamalli toteuttaa terapiatakuun ja mielenterveysstrategian tavoitteita: suomalaisten pääsyä yhdenvertaisesti ja nopeasti vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin (terapiaan) kun siihen on tarve. Tämä on kaukana nykytilasta.

Perustason mielenterveyspalveluiden ja terapiaan pääsyn korjaaminen on erittäin monimutkaista. Hoitoon pääsy ei korjaannu perusterveydenhuollon hoitotakuulla, koulutuksilla, rahalla tai sote-ihmettä odottamalla. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia. Psykiatripula on rampauttanut erikoissairaanhoidon, ja mielenterveysperusteiset sairauslomat jatkavat jo ennen koronapandemiaa alkanutta jyrkkää kasvuaan.

Terapiaan pääsy voidaan taata, mutta vain korjaamalla koko hoitoprosessi samanaikaisesti. Digihoitoja pitää olla saatavilla 24/7. Apua tarvitsevat ihmiset pitää tunnistaa nykyistä nopeammin, ja hoidon tarve arvioida kerralla oikein. Nopeasti alkavia, vaikuttavia hoitoja tarvitaan laaja porrastettu valikoima, koska tarpeita ja ihmisiä on erilaisia. Tarvitaan tuhansien työntekijöiden koulutusta, työnohjausta ja tukea. Vaikuttavuutta eli paranemista pitää seurata, jotta ihmiset eivät putoa hoitojärjestelmän väleihin. Kaikki tämä pitää tehdä samalla kun kysyntä kasvaa eikä henkilökuntaa saa lisää rahallakaan. Terapiat etulinjaan -toimintamalli kattaa kaiken tämän – ja muuta.

Mielenterveyden häiriöiden hoidon tarpeen kasvu on akuutti kansanterveyskriisi. Terapiat etulinjaan ja sen esikuvina toimineet kansainväliset mallit osoittavat, että tähän kriisiin voidaan vastata. Suomessa tämä voi onnistua vain, mikäli hyvinvointialueet saavat riittävästi tukea kattavan mielenterveyspalvelukokonaisuuden järjestämiseen. Tämä tuki olisi toteutettavissa Terapiat etulinjaan -toimintamallin ja pysyvän kansallisen yhteiskehittämisverkoston avulla.

Mielenterveyspalvelut eivät korjaannu kehittämällä niitä kilpaa jokaisella 22 hyvinvointialueella, vaan kansallisessa yhteistyössä. Terapiatakuun kohtalosta riippumatta tarvitsemme yhteisen ymmärryksen siitä, että vaikuttavaan terapiaan pääsy ei ole aluepolitiikkaa vaan perusoikeus. Kiekko on siksi yhä poliitikkojen päädyssä.

Samuli Saarni

dosentti, hankejohtaja

Terapiat etulinjaan -toimintamalli

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide