Yrittäjän eläkelain uudistus on menossa pieleen

Esityksessä ei ole huomioitu lainkaan aloja, joilla yrittäjien ansiot ovat huomattavasti pienemmät kuin vastaavaa työtä tekevien työsuhteisten ansiot.

10.6. 2:00

Suomen hallitus haluaa uudistaa yrittäjän eläkelakia. Hallitus käsittelee esitystä vielä ennen juhannusta. Tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja saada se paremmin vastaamaan yrittäjän työpanoksen arvoa. Tavoite on kannatettava, mutta toteutus huono.

Nykyään monet yrittäjät alivakuuttavat itsensä eli maksavat pienempää vakuutusmaksua kuin heidän työpanoksellaan pitäisi. Jatkossa yrittäjien pitäisi maksaa yel-maksuja sen mukaan, paljonko samalla alalla oleva työsuhteinen työntekijä keskimäärin saa palkkaa.

Esityksessä ei kuitenkaan ole huomioitu lainkaan aloja, joilla yrittäjien ansiot ovat huomattavasti pienemmät kuin vastaavaa työtä tekevien työsuhteisten ansiot.

Esimerkiksi itsensä työllistävän journalistin keskimääräinen ansio on vain puolet työsuhteisen journalistin keskimääräisestä ansiosta. Ehdotettu muutos johtaisi huomattaviin yel-maksujen nousuihin ja pahimmillaan yritystoiminnan lopettamiseen ja työttömyyteen. Freelancerit tuskin pystyisivät nostamaan hintojaan, sillä yksittäisen freelancerin neuvotteluasema suhteessa isoihin mediataloihin on heikko. Kyseessä olisi siis merkittävä heikennys freelancereiden asemaan.

Paras keino estää alivakuuttaminen on esitysluonnoksessa mainittu säännöllinen työtulon tarkistaminen. Työtulon määrittelyssä olisi ensisijaisesti otettava huomioon yrittäjän itsensä antama selvitys työtuloon olennaisesti vaikuttavista seikoista.

Hämmentävää on myös se, että hallituksen esitys on valmisteltu ainoastaan virkatyönä, eli asiasta ei ole järjestetty lausuntokierrosta.

Eveliina Heinilä

juristi, Suomen Journalistiliitto

Anna-Sofia Nieminen

va. toiminnanjohtaja, Suomen freelance-journalistit

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide