Mihin ikään saakka suomalaisia hoidetaan?

Ikä estää hoitoja myös muualla kuin tehohoidossa.

15.6. 2:00

Emeritusprofessori Martti Pärssinen ihmetteli (HS Mielipide 10.6.) voimakkaasti kasvaneita koronakuolemalukuja ja nosti esiin ikääntyneiden tehohoitoon pääsyä rajoittavat ohjeet.

Valitettavasti ikä estää hoitoja myös muualla kuin tehohoidossa. Sairastuin rintasyöpään, mikä johti leikkaukseen. Leikkauksen jälkitarkastuksessa lääkäri ilmoitti niin sanotun moniammatillisen ryhmän suosittelevan minulle säde- ja hormonihoitoja ja että ikäni huomioon ottaen – olen 75-vuotias – minulle ei anneta sytostaattihoitoja. Heillä on tarkat kriteerit, joiden mukaan hoito määräytyy.

Olen omasta ja syöpäklinikan lääkäreiden mielestä erinomaisessa kunnossa. Moniammatillisesta ryhmästä vain leikkaava lääkäri on tavannut minut, anestesiassa leikkauspöydällä.

Syöpäklinikalla sain tietää, ettei patologilta ollut lainkaan pyydetty tutkimusta, jolla on ratkaiseva merkitys rintasyöpähoidoista päätettäessä. Moniammatillisen ryhmän suositus näyttää siis tehdyn pelkän iän perusteella.

Syöpäklinikalla uusien tutkimustulosten tultua hoitoni muutettiin täysin verrattuna moniammatillisen ryhmän suositukseen – ja hoitopaketissa on nyt mukana myös sytostaatti.

Marja Mononen-Aaltonen

rintasyöpäpotilas, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide