Suunterveyden hoitovelkaa ei saa päästää kasvamaan

Covid-19-aikakaudella suun- ja ienterveyden ongelmien seulonnan ja hoidon merkitys on kasvanut.

19.6. 2:00

Covid-19-infektiossa monisairailla erilaiset tulehdukset voivat johtaa infektoituneen kunnon romahtamiseen ja taudin kohtalokkaaseen vakavoitumiseen. Covid-19-infektion riskisairauksia ovat muun muassa diabetes, astma, ylipaino, keuhko- ja munuaisimmuunipuutos- sekä syöpäsairaudet.

Vertaisarvioidut suomalais-intialaiset lääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti on myös covid-19-riskisairaus. Parodontiitin vakava muoto pidentää covid-19-potilaiden sairaalahoidon kestoa ja lisää merkitsevästi heidän kuolemansa riskiä. Lisäksi covid-19-virus kykenee infektoimaan tartunnan saaneen hammasharjan toimien mahdollisena leviämisreittinä muihin samassa taloudessa asuviin. Suun- ja ienterveydellä on tärkeä merkitys myös useiden perussairauksien hoidon ja siten kokonaisterveyden kannalta, mahdollisesti myös jälki-covid-19-sairaudessa.

Parodontiitti on yleinen kansansairaus, jota esiintyy vakavassa muodossa noin 20 prosentilla ja lievässä muodossa lähes 50 prosentilla ihmisistä. Yhä uusien covid-19-varianttien ilmaantuessa parodontiitin seulontaa tulisi vahvasti harkita erityisesti covid-19-riskipotilaiden joukosta, jotta heidän piilevä ienriskisairautensa voitaisiin ajoissa tunnistaa ja hoitaa. Ihmiset ovat ennestään tottuneita käyttämään raskaus- ja covid-19-testejä kotonaan. Vastaavasti ihmiset voisivat testata iensairauden riskinsä kotonaan aMMP-8-entsyymitestillä ohjaten riskipotilaat hakeutumaan hammaslääkärille. Kotitestaus ei sido hoitoresursseja.

Kansallisen suunterveydenhoitomme merkitys on tärkeä, eikä sitä saisi päästää heikentymään eikä suunterveyden hoitovelkaa kasvamaan. Sen vuoksi uusien toimintatapojen ja menetelmien soveltamista ja käyttöönottoa olisi tärkeää harkita tulevissa terveydenhuollon suunnitelmissa.

Timo Sorsa

professori, ylihammaslääkäri

Helsingin yliopisto, Hus & Karoliininen Instituutti, Tukholma

Ismo Räisänen

hammaslääketieteen lisensiaatti, tohtorikoulutettava

Helsingin yliopisto

Taina Tervahartiala

dosentti, postdoc-tutkija

Helsingin yliopisto, Hus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide